Olukorrast riigis: Eesti ei saa hakata maailmapolitseinikuks

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäev, 22 detsember. Prantsuse sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis.
Pühapäev, 22 detsember. Prantsuse sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis. Foto: SCANPIX

Selle asemel, et põhjendada Eesti sõdurite saatmist Kesk-Aafrika Vabariiki (KAV) selliste demagoogiliste selgitustega nagu näiteks rahu ja õnn, on tegelik põhjus palju küünilisem – olles ühe palgasõjaväeüksuse teinud, tuleb neile ka töö leida ja palka maksta, ütles ajakirjanik Kalle Muuli.

«Mu meelest selliste argumentide peal tänapäeva maailmas väga kaugele ei sõida. Mina sõnastaksin (vägede KAVi saatmise - toim) põhjuse üsna küüniliselt või väga kitsalt. Kindlasti sõjaväelased ja poliitikud vaidlevad vastu, aga minu meelest on lugu nii, et kui oled endale ühe palgasõjaväeüksuse juba muretsenud ja välja õpetanud, siis sa pead talle ka palka maksma ja tööd leidma,» rääkis Muuli Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Me ei ole erinevalt KAVist maailmas sugugi kõige vaesem riik, me pole külll tipus, aga siiski arenenud riik ja jõukohaselt me võiksime ka minu meelest panustada, kui see kusagil on teoreetiliselt võimalik. Loomulikult ei saa me hakata maailmapolitseinikuks ja ronida igalepoole kohale,» märkis ajakirjanik Argo Ideon.

Ideon lisas, et Eesti saab seda teha koos teiste riikidega, juhul kui on piisavalt liitlasi, kes leiavad, et üheskoos oleks võimalik midagi ära teha. «Näiteks Süüria puhul pole seda võimalust leitud ja seal on olukord selline nagu on,» märkis Ideon.

Valitsus otsustas neljapäevasel kabinetinõupidamisel toetada plaanitavat Euroopa Liidu missiooni Kesk-Aafrika Vabariigis ning Eesti kaitseväe osalemist sellel missioonil vastavalt rahvusvahelisele õigusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles