Eesti import kasvas enam kui veerandi jagu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eelmise aasta märtsiga võrreldes suurenes Eesti eksport ja import kõikides peamistes kaubajaotistes – väljavedu kasvas 16 ja sissevedu 27 protsenti.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 9,7 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 12,5 miljardi krooni eest, teatab statistikaamet.

Märtsis kasvas eksport 1,4 miljardit krooni ja import 2,7 miljardit krooni võrreldes 2009. aasta märtsiga. Väliskaubanduse puudujääk oli 2,8 miljardit krooni, mis oli ligi kaks korda enam kui eelmise aasta märtsis.

Märtsis eksporditi Eestist enim masinaid ja seadmeid (viiendik Eesti koguekspordist) ning mineraalseid tooteid (13 protsenti).

Eelmise aasta märtsiga võrreldes suurenes kõikide kaubajaotiste eksport. Enim suurenes puidu ja puittoodete ning toidukaupade ja põllumajandussaaduste eksportkäive (mõlemad 0,2 miljardi krooni võrra).

Märtsis imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (19 protsenti Eesti koguimpordist) ning masinaid ja seadmeid (18 protsenti).

Kõikide kaubajaotiste importkäibed suurenesid eelmise aasta märtsiga võrreldes.

Impordi olulist suurenemist mõjutasid ka mõned suuremahulised üksiktehingud. Enim suurenes transpordivahendite sissevedu (0,6 miljardit krooni), aga ka mineraalsete toodete import (0,5 miljardit krooni).

Peamised riigid, kuhu Eestist märtsis kaupu eksporditi, olid Soome (19 protsenti Eesti koguekspordist), Rootsi, Läti ja Venemaa. Kõigisse neisse riikidesse eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid.

Võrreldes eelmise aasta märtsiga suurenes enim eksport Prantsusmaale, Venemaale, Lätti ja Soome (igasse ligi 0,2 miljardi krooni võrra).

Peamised riigid kust Eestisse märtsis kaupu imporditi, olid Soome (15 protsenti Eesti koguimpordist), Rootsi ja Läti.

Nii Soomest kui ka Rootsist imporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid, Lätist aga mineraalseid tooteid.

Enim suurenes import Rootsist (0,7 miljardit krooni), Soomest (0,5 miljardit krooni) ning Norrast (0,4 miljardit krooni).

2010. aasta esimeses kvartalis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 27,5 miljardi krooni eest ja imporditi 30,6 miljardi krooni väärtuses.

Eksport suurenes 17 protsenti ja import 12 protsenti eelmise aasta I kvartaliga võrreldes.

Väliskaubanduse puudujääk oli esimeses kvartalis 3,1 miljardit krooni (2009. aasta avakvartalis oli puudujääk 3,9 miljardit krooni).

Veebruariga võrreldes jäi märtsis Eesti eksport samale tasemele, import kasvas 30 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles