Gorbatšov: Venemaal polnud valikut

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov.
Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov. Foto: Reuters / Scanpix

Nõukogude Liidu viimase riigipea Mihhail Gorbatšovi kinnitusel polnud Venemaal teist võimalust, kui anda Lõuna-Osseetias Gruusia vägedele vastulöök.


«[Venemaa] süüdistamine agressioonis «väikese, kaitsetu Gruusia» vastu ei olnud ainult silmakirjalik, vaid näitas ka inimlikkuse puudumist,» kirjutas Gorbatšov Suurbritannia ajalehele The Guardian kirjutatud arvamusloos.

Tema meelest oli 7. augusti öösel toimunud rünnak «mõistusevastane». «Gruusia sõjavägi ründas Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvalit rakettidega, mis on valmistatud suure maa-ala hävitamiseks,» lisas Gorbatšov.

Gorbatšovi kinnitusel takistas mõnede ÜRO julgeolekunõukogusse kuuluvate lääneriikide jäik positsioon aktiivset tegutsemist konflikti alguses.

Nobeli rahupreemia laureaadi Gorbatšovi hinnangul on kriisile võimalik leida rahumeelne poliitiline lahendus, kuid selleks peab Gruusia oma positsioonid ümber hindama.

«Selle asemel, et kasutada sõjaväelist musklit, peaksid nad pühenduma kestva rahu vundamendi ehitamisele,» lisas Gorbatšov.

Gorbatšovi hinnangul ei soovi Venemaa Kaukaasias oma territoriaalset mõjuvõimu laiendada, vaid riigi ajaloolisi huvisid kaitsta. Tema kinnitusel on «geopoliitilised mängud ohtlikud igal pool, mitte ainult Kaukaasias».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles