Lugeja küsib: kuidas teeb politsei kindlaks, millal narkomaan kanepit suitsetas?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepisuitsetaja.
Kanepisuitsetaja. Foto: Reuters / Scanpix

Postimehe Tallinncity toimetuse poole pöördus lugeja küsimusega, kuidas reageeriks politsei kanepit tarvitanud inimese selgituse peale, et tegi seda välisreisil riigis, kus kanepi suitsetamine on legaalne.

Lugeja kirjutas: «Oleks üks küsimus politseie. Kui keegi on tarbinud kanepit, siis on see umbes 30 päeva veres leitav. Ja kui see inimene tarbis seda näiteks kaks nädalat tagasi ja ta peatatakse, pannakse 48 tunniks puhkama? Mis saab siis, kui ta uuesti rooli istub? Kas siis järgmised kaks nädalat võidakse iga hetk ta uuesti karistuse alla panna? Inimesed valetavad, et on käinud kuskil riigis, kus lubatud ja on vahele jäänud - kas sellisel juhul ei tohi siis 30 päeva autoga sõita?»

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitsei valdkonna pressiesindaja Tuuli Härson ütles, et politsei kontrollib autojuhi võimalikku narkootikumide tarvitamist üksnes joobetunnuste olemasolul. «Siis, kui väliselt tajutavalt on häiritud või muutunud juhi kehalised või psüühilised funktsioonid ja reaktsioonid,» täpsustas Härson.

«Kanepi tarvitamine on verest tuvastatav pikema perioodi jooksul, ent joobetunnused, mis sõidukijuhtimist keelavad, avalduvad siiski vahetult pärast tarvitamist,» ütles Härson lisaks.

Kui inimene, kes on kanepit tarvitanud ja see tuvastatakse tema verest veel 30 päeva jooksul, siis tegeleb narkootiliste ainete verest tuvastamise üksikasjade ning tagasiulatuva tarvitamise päeva kindlaks tegemisega kohtuekspertiis. Sellisel juhul tuleb inimesel tõendada oma väiteid (viibimise kohta välisriigis ja) narkootiliste ainete verre sattumise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles