Suusakoondise dilemma: kes sõidab Sotši, kes jääb koju?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Eesti murdmaasuusatajad said vaid viis olümpiakohta, sest sprinterid tänavu pikemaid distantse ei sõitnud.
 

«Sotši olümpiale pääsemise edetabel on absurdne – mida paremini sa MK-sarjas esined, seda kehvemaks seis läheb,» kurtis Eesti Suusaliidu spordidirektor Raul Olle, kui selgus, et Eesti saab mängudele lähetada vaid viis murdmaasuusatajat. Koha pigistab ehk loobujate arvelt juurde, aga ei enam.

Eile löödi olümpiaedetabel lukku. Kui ülejäänud aladel läks nii, kuis pidi – Sotšis saab startida kaks mäesuusatajat, üks suusahüppaja ja neli kahevõistlejat –, siis murdmaarahvas pole viie kohaga ilmselgelt rahul.

«Kolm eestlast jõudis läinud nädalavahetusel Poolas MK-punktidele, kuid me ei saanud ainsatki olümpiakohta lisaks, hoopis langesime ootejärjekorras paarkümmend pügalat,» kritiseeris Olle.

Nii ta on. Ootelehel kuuluvad Eestile järjekorranumbrid 23, 42 ja 49. Kui võtta aluseks suusatreener Mati Alaveri arvamus, et riigid loobuvad kamba peale 30 paigast, mis siis soovijaile jagatakse, saab Eesti Sotši lähetada ka kuuenda suusataja, ent see on ka kõik.

Põhjus, miks Eestil nihu läks, peitub selles, et olümpiareitingus arvestatakse nii sprindi kui distantsisõidu FIS-punkte. Selle järgi on meie parim Triin Ojaste, kes, muide, tõigi Eestile viienda olümpiakoha.

«Sprinditreener Christoph Schmidi süsteem, et sprinterid tänavu pikemaid distantse ei sõida, sai saatuslikuks,» leidis Olle.

On süüdlane, kes on, olukorraga tuleb leppida. Ent kes on need viis olümpiasuusatajat? Ja võimalik kuues?

Olle ei soostu nimedega spekuleerima: «Tuleb asja treeneritega arutada, ja kiiresti. Teisipäeval peame esitama koondise juba suusaliidu juhatusele kinnitamiseks.»

Tegelikult pole arutleda just palju. Kuna tiimis peab olema üks õrnema soo esindaja ning Ojaste on olümpiaedetabelis eestlastest parim, saab ta olümpiakoha. Lisaks esisprinter Peeter Kümmel, esidistantsisõitja Aivar Rehemaa ning MK-sarja punktide järgi ka Karel Tammjärv. Neli on koos ning edasine vajab arutamist.

Viies ja kuues olümpiasuusataja võiksid olla Algo Kärp ja Raido Ränkel, aga millises järjekorras? Sportliku printsiibi järgi peaks Kärp paiknema eespool, kuid Ränkel saab sõita ka uisku ja sprinti ja sprinditeadet ning tema kasuks räägib ka noorus. Samas peaks mõlemad tõenäoliselt tänu lisakohale Sotši reisima. Seitsmenda koha, kui juhtume selle saama, jagaksid ilmselt Siim Sellis ja Piret Pormeister.

Aga nüüd. Iga suusataja kohta saab olümpiale viia ühe taustajõu: treeneri, hooldemehe, füsioterapeudi. Olle kinnitusel läheb murdmaasuusatajail Sotšis vaja vähemalt nelja või viit hooldemeest: «Olud on seal sedavõrd keerulised. Ühed peavad määrima testisuuski, teised testima, kolmandad valmistama ette võistlussuuski... Väikse seltskonnaga tööd ära ei tee.»

Viie määrdemehe korral jääks üle vaid üks koht. Suusatreener Mati Alaver ei muretse ja on valmis oma koha teistele loovutama: «Võin rahulikult koju jääda, sest olen varemgi olümpial käinud. Kakelda ma kohtade pärast igatahes ei kavatse.»    

Alaveri loobumine palju ei päästaks, sestap läheb suusatajail EOK ja teiste aladega kauplemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles