Tunne Tallinna: Missugune oli Tallinna tsirkus?

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaak Juske kogu

Tallinnal on olnud kunagi ka päris oma statsionaarne tsirkus: kunagise Lenini, tänase Rävala puiestee ja Kaubamaja tänava nurgal trollipeatuste juures asus möödunud sajandi viiekümnendatel aastatel puust tsirkus.

20. sajandi esimesel kümnendil asus puust tsirkusehoone Uuel turul, tänase Tammsaare pargi kohal. See periood jäi aga lühikeseks, kirjutab oma blogis ajaloohuviline Jaak Juske.

«Ajaloolise Sibulaküla südameks olid sajandi eest Rävala puiestee kohal kulgenud Väike-Tartu ja Väike-Pärnu maantee, mis said kokku tänase Solarise keskuse juures. Need vanad maanteed liideti 1936. aastal Sakala tänavaks. Suurem osa tänavast hävis 1944. aasta märtsipommitamises,» kirjutas Juske.

1947. aastaks koristati piirkonna varemed ja asuti rajama otsejoones kulgevat laia puiesteed. Samal ajal tõmmati läbi põlenud kvartalite ka tänase Kaubamaja tänava siht. «Ühe esimese hoonena ehitati lageda Lenini puiestee äärde puust tsirkus. Tegemist oli ühekordse heledatoonilise puust hoonega. Sissepääs toimus kolme suure kaarja ukse kaudu. Uste kõrval asusid välisseinas kaks kassaauku. Fassaadi kaunistasid kaks tsirkuseteemalist pilti. Fassaadi taga asus siis kõrge tsirkusetelk,» vahendas ta.

Tsirkus tegutses vaid suvisel hooajal, talvel oli see suletud. «Tegemist oli rahva seas armastatud kohaga. Erakonnakaaslane Aarne Meier on meenutanud, kuidas neil õnnestus talvel poistega mustkunstnike salakäigu kaudu tsirkusehoonesse tungida ja sealsete atraktsioonidega tutvuda,» kirjutas Juske.

Tsirkuse aeg linna esinduspuiestee ääres sai aga peagi läbi. «Tsirkusetelk lammutati 1966. aastal, et teha ruumi Estonia puiestee 1 elumaja laiendusele, eelkõige aga projekteerijate majale. Selle suure hoone ehitus kestis väga pikalt 1981. aastani. 1973. aastal sai valmis kaubamaja B-korpus, 1977. aastal veeti Kaubamaja tänavale trolliliin,» kirjutas Juske.

Uue, koguni 1600-kohalise suure kupliga tsirkusehoone ehitust plaaniti juba alates 1950. aastate keskpaigast vanalinna külje alla kunagise Väikese Rannavärava juurde. Naaberkinnistule ehitati küll Kalevi siseujula suur hoone, uut statsionaarset tsirkust Tallinn aga ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles