Kohus tagastas sotside kaebuse riigikogu juhatuse peale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna halduskohus otsustas tagastada Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni liikmete kaebuse riigikogu juhatuse peale, kes ei lubanud korraldada sügisel parlamendi istungitesaalis hariduse regionaalse kättesaadavuse arutelu, kuhu fraktsioon soovis esinema kutsuda ka Soome haridusministrit.

Tallinna halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu sõnul jäi selgusetuks, kes täpselt kaebuse esitasid: kas riigikogu saadikud, SDE fraktsioon või selle liikmed. «Küll aga leidis kohus, et olenemata sellest, kas kaebajaks on riigikogu liikmed, SDE fraktsioon või selle 18 liiget, ei kuulu kaebuse lahendamine halduskohtu pädevusse, kuna tegemist on halduse sisevaidlusega,» ütles ta.

Samuti leidis kohus tema sõnul, et esitatud nõudega ei ole võimalik saavutada kaebuse eesmärki, kuna sellest ei nähtu, milliseid kaebaja subjektiivseid õigusi kohus konkreetsel juhul kaitsma peaks. «Seetõttu põhjendatud huvi tuvastamiskaebuse esitamiseks puudus,» ütles Vilu ning lisas, et kuna kohtu hinnangul ei ole vaidluse lahendamine halduskohtu pädevuses, kaebajal puudub asjas kaebeõigus ja kaebusega pole võimalik saavutada kaebuse eesmärki, otsustas halduskohus kaebuse aasta lõpus läbivaatamatult tagastada.

SDE pole edasikaebamist otsustanud

SDE fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor ütles Postimehele, et saadikud pole veel otsustanud, kas määrus edasi kaevata või mitte. «Iseenesest on kohtuotsus püha, aga need argumendid on kuidagi tuttavad varasematest kirjavahetustest ja mitte kohtuga,» märkis ta.

Nestor lisas, et tema hinnangul on riigikogu kodu- ja töökorraseaduse sätted osa demokraatiast ning neid ei saa taandada riigikogu siseküsimuseks, mida ei saa vaidlustada. «Neid seadusesätteid tuleb täpselt samamoodi täita kui kõiki teisi,» ütles ta.

SDE fraktsiooni liikmed leidsid novembri algul halduskohtule esitatud kaebuses, et riigikogu juhatus piiras oma otsusega seadusevastaselt fraktsiooni õigust korraldada olulisel teemal ja sobivate ettekandjatega riiklikult tähtsa küsimuse arutelu. Nende sõnul takistas juhatus seega opositsiooni kuuluvate saadikute võimalust teostada oma mandaati ning rikkus parlamentaarse demokraatia põhimõtteid.

«Õigusliku aluseta sekkumine fraktsiooni ainupädevusse antud küsimuse otsustamisel on loonud halva pretsedendi, mis võib edaspidi saada aluseks opositsiooni poolt algatatud, kuid koalitsiooni jaoks ebamugavatel teemadel või ebasobivate ekspertide osalusel korraldatavate parlamentaarsete arutelude ärakeelamisel,» ütlesid sotsiaaldemokraadid, kes soovisid kohtult riigikogu juhatuse otsusele hinnangut.

Riigikogu juhatus: järgisime seadust

Riigikogu juhatus oli parlamendi pressiteenistuse teatel toona aga seisukohal, et on oma tegevuses järginud riigikogu kodu- ja töökorra seadust, mis annab juhatusele ainupädevuse otsustada olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu kestuse, sellel osalevad ettekandjad ning küsimuste esitamiseks ja sõnavõttudeks ettenähtud aja. Fraktsioonidel on õigus oluliste küsimuste arutelusid algatada ja teha juhatusele vastavaid ettepanekuid, märkis riigikogu pressiteenistus.

«Riigikogu juhatus on seisukohal, et riigikogu täiskogus arutakse ja otsitakse lahendusi Eesti riigielu probleemidele ning nendes poliitilistes debattides osalevad Eesti riigi ja rahva esindajad, mitte teiste riikide poliitikud,» märkis pressiteenistus. «Juhatus tagab, et riigikogu menetluses oleksid kaitstud kõigi fraktsioonide ja üksikliikmete õigused ning peetaks kinni ka parlamentaarsetest tavadest.»

Vaidlusaluse arutelu korraldasid sotsiaaldemokraadid 10. oktoobril istungitesaali asemel riigikogu konverentsikeskuses, kus esinesid Soome haridusministri Krista Kiuru kõrval ettekandega ka Tallinna Ülikooli professor Aaro Toomela ja riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Mart Meri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles