Spordi sponsoreerimine on firmadele jätkuvalt veetlev

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal jalgpalli MMi maskott Zakumi
2010. aastal jalgpalli MMi maskott Zakumi Foto: SCANPIX

Ettevõtted nagu Heineken ja Eurostar jätkavad olenemata majanduslangusest ja kärbitud eelarvetest investeerimist erinevatesse sponsorlusprojektidesse.

Õlletootja Heineken sponsoreerib hulka erinevaid spordiüritusi, mille hulka kuulub ka UEFA Tšempionite Liiga ning laseb oma nime kasutada rugbi võistlussarjal Heineken Cup, kirjutas Warc.

«Kaubamärk on üle 140 aasta vana ja meil on kombeks öelda, et oleme ka minevikus elanud kriisid üle, mistõttu vaatab selline bränd nagu Heineken tulevikku ja investeerib tulevikku,» ütles Heinekeni brändi aktiveerimise projektijuht Hans Erik Tuijt.

Seetõttu ongi Tuijit sõnul nii kriisi ajal kui ka muul ajal neil olemas see kindlus ja pika-ajaline visioon, mis teeb sporti sponsoreerimise nii loomulikuks.

Tuijti sõnul ongi tänu sellele ka Tšempionite Liiga niivõrd populaarne väljaspool Euroopat, kust saadakse suur osa vaatajaid juurde.

Lisaks sellele annab tarbijate tugev side mingi teatava spordialaga võimaluse ennustada ette publiku hulka ja nende kaasamist erinevate tasanditega üritustesse.

«Kui siduda end kvaliteetüritustega, siis ma leian, et sponsorlusel on siin väga piiratud risk,» lisas Tuijt.

Raudtee ettevõte Eurostar on varasemalt teinud koostööd selliste filmidega nagu „Da Vinci kood“ ja kirjutas hiljuti alla ametliku sponsorluslepingu 2010. aastal Londonis peetavate olümpiamängudega.

«Olemas on väike risk, et OM-il ei lähe just kõige paremini, kuid meie saame oma hüved kätte enne selle algust kätte, mistõttu on meie jaoks tegemist madala riskiga,» ütles Eurostari äridirektor Nick Mercer.

Konsultatsioonifirma Deloitte andmetel on siiski sponsorlusele antavad summad Euroopa viies suuremas jalgpalliliigas langenud 2,6 protsendi võrra. 2008. aastal ulatus seal sponsorrahade hulk 655 miljoni naelsterlinguni, 2009. aastal 515 miljoni naelsterlinguni ning tänavu ulatus see 449 miljoni naelsterlinguni.

«Kui vaadata spordi osas, siis räägime me pigem vastupidavusest kui surutise kindlast tehingust ja see ongi end läbi surunud,» ütles Deloitte’i spordiosakonnast Alan Switzer.

Isegi sponsorluse nõudlus korvpalli, mis on tunduvalt vähem populaarne Euroopas kui USAs, püsis valdavalt stabiilsena.

Vastavalt Rahvusvahelise Korvpalli Föderatsiooni andmetel on isegi sellise spordiala nagu korvpall, mis on USAs populaarsem kui Euroopas, sponsorlusnõudlus püsinud enamasti stabiilsena.

Organisatsiooni peasekretär Patrick Baumanni sõnul on nemad näinud sisu päringute suhtes tõusu, kuid televisiooni ja raadioõigused on jäänud samale tasemele.

Erinevate spordialade suutlikus jõuda laiaulatusliku tarbijarühmani tulebki seetõttu läbi sidefirmade, rõivatootjate või külma õlle valmistajate, lisas Baumann.

Tänavust jalgpalli MM-i suurtoetajad on näiteks sellised ettevõtted nagu Coca-Cola, Anheuser-Busch in Bev ja McDonalds, kes kõik loodavad sellest oamkorda kasu lõigata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles