Eelmisel aastal oli kasutusloata hoonetes ligi 100 tulekahju

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjeauto.
Tuletõrjeauto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Päästeamet leiab riigikontrolli kriitikat kommenteerides, et hoone kasutusluba on kinnitus selle kohta, et hoone vastab tuleohutusnõuetele, loa puudumine seab aga ohtu inimesed.

Päästeameti andmetel toimus 2013. aastal kasutusloata hoonetes ligi 100 tulekahju. Põhiliselt oli tegemist elamutega, kuid kasutusluba on puudunud nii avalikuks kasutamiseks mõeldud hoonetel kui ka tööstushoonetel.

Päästeameti tuleohutusjärelevalve osakonna juhataja Rait Puki sõnul võib tuleohutuse seaduse kohaselt kohalik omavalitsus ehitusloa ja ehitise kasutusloa väljastada ainult siis, kui päästeamet on ehitusprojekti või ehitise kasutusloa andmise kirjalikult heaks kiitnud. «Kahjuks esineb ka selliseid juhuseid kui kohalik omavalitsus on andnud loa päästeameti heakskiiduta,» lisas ta.

Puki sõnul on kasutusloa olemasolu kinnitus selle kohta, et hoone vastab tuleohutusnõuetele ehk päästeameti tuleohutusjärelevalve spetsialist on käinud ehitist kontrollimas veendumaks, et ehitamisel pole tuleohutuse seisukohast midagi tegemata jäetud.

«Ette on tulnud olukordi, kus nime poolest kartulihoidlas põleb puidutööstus või tuletornis paaditehas. Sedasi käitudes seab ettevõtja ohtu nii oma töötajad kui ka äritegevuse, sest pole mõeldud õnnetusriskidele,» ütles Pukk. Ta lisas, et elumaja puhul puudub omanikul sellisel juhul ka kindlus nii tuleohutusnõuetele vastavuse kui elanike ohutuse tagamise osas.

Riigikontroll tuvastas oma 2011. aasta auditis viies Tallinna ja kolmes Tartu linnaga piirnevas vallas kokku 42 loata ehitatud uuselamut. Riigikontroll leiab järelauditis, et omavalitsustel tuleks muuta leebet ja passiivset suhtumist ebaseaduslikku ehitamisse ning teha kindlaks, kui palju neid ehitisi on ja kas need on elanikele, aga ka kaaskodanikele ohutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles