Jaapani teadlased otsivad kosmilise kiirguse abil tuumakütust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo elektrienergia kompanii (TEPCO) töötajad Fukushima Daiichi tuumajaamas radioaktiivsust mõõtmas.
Tokyo elektrienergia kompanii (TEPCO) töötajad Fukushima Daiichi tuumajaamas radioaktiivsust mõõtmas. Foto: SCANPIX


Kiirgusosakeste käitumise jälgimine reaktori, kütusemahutite ja kasutatud tuumakütuse hoidlate läheduses andis teadlaste sõnul selge pildi kütuse asukohast.
 

«Me viime seda uurimist läbi äärmiselt ettevaatlikult, sest see võimaldab meil tuvastada tuumakütuse hoiukohti üle kogu maailma,» sõnas Jaapani teadusorganisatsiooni KEK teadur Fumihiko Takasaki.

Seni on üks suuremaid probleeme olnud kütuse leidmine reaktorite seest, sest olemasolev tehnoloogia sinna näha ei võimalda. Sealjuures kardetakse, et kütus on Fukushima reaktorites läbi hoidlate sulanud ning võib olla isegi maapinda imbunud.

Teadlased vaatlesid 2012. aasta veebruarist 2013. aasta detsembrini kolme tuumajaama juures kosmosest pidevalt Maale langevaid elektronisarnaseid elementaarosakesi müüoneid, mis läbivad vett, inimkeha ja muid objekte takistamatult, kuid mille liikumist suure tihedusega aine nagu tuumakütus aeglustab.

Uus tehnoloogia võib aidata Fukushima tuumajaama hooldajafirmal Tokyo Electric Power 2011. aasta märtsi maavärina ja tsunami tagajärjel kannatada saanud ja siiani radioaktiivset vett lekkiva jaama lõplikult sulgeda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles