Scoutspataljon tähistas Pikksaare lahingu aastapäeva

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scoutspataljon tähistas Pikksaare lahingu aastapäeva.
Scoutspataljon tähistas Pikksaare lahingu aastapäeva. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna tähistas Scoutspataljon Paldiskis piduliku rivistusega Pikksaare lahingu 95. aastapäeva, tegemist on iga-aastase traditsiooniga, millega Vabadussõjas loodud Scoutspataljon tähistab esimest edukat lahingut Pikksaare all.

Pärastlõunal korraldatud rivistusel pidas kaitseväelastele kõne pataljoni ülem major Andrus Merilo, kes andis kuuele kaitseväelasele üle ka Scoutspataljoni teenetemärgid, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

«Pikksaare lahing on meie jaoks märgilise tähendusega, ka pataljoni lipul on lisaks asutamist ja taasasutamist märkivatele kuupäevadele eraldi välja toodud Pikksaare lahingut märkiv kiri,» ütles major Merilo, kelle sõnul on Scoutspataljonis teenimine ühtlasi nii au kui kohustus. «Kuulsusrikas minevik, professionaalsus ja kuulumine NATO kiirreageerimisjõudude hulka on need märksõnad, mis meie üksust täna kõige paremini iseloomustavad,» sõnas Merilo.

Päeval enne pidulikku rivistust korraldas Scoutspataljon traditsioonilise ajalookonverentsi, kus  kombe kohaselt tegi ettekande väeosa noorim ohvitser. Ettekandja kohus on kaasvõitlejaid harida pataljoni ajalugu puudutavatel teemadel. Sel aastal tegi ettekande leitnant Raido Jõgi teemal Scoutspataljon Narva rinde Fedorovka lahingus 1919. aasta detsembris.

21. jaanuaril 1919 leidis aset Scoutspataljoni  hiilgavaim lahing Pikksaare jaama pärast. Rünnaku tulemusel vallutas 47-meheline Scoutspataljoni  grupp jaama, mida kaitses 524 punavõitlejat. Selle teo tunnustamiseks ja mäletamiseks kanti Pikksaare lahingu nimi, erinevalt väeosa teistest võidunimedest, pataljoni lipule. Praeguste skautide jaoks on suuresti tegu väeosa vaimsuse, julguse ning pealehakkamise sümboliga.

Scoutspataljon on 1. jalaväebrigaadi koosseisu kuuluv professionaalne, iseseisvaks lahingutegevuseks võimeline manööverüksus. Kõrge valmidusastmega kiirreageerimisüksuse kaitseväelased on osalenud NATO, Euroopa Liidu või ÜRO juhitavatel rahvusvahelistel operatsioonidel alates 2005.aastast.

Scoutspataljon asutati 21. detsembril 1918 ning taasasutati 29. märtsil 2001. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles