«Oligarhia» siunamine pole Riias enam paslik

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See ei meeldi mulle üldse,» ütleb Riias tegutseva Ida-Euroopa Uuringute Keskuse juht Andis Kudors kohe väga mitu korda, kui küsida, kuidas tuli Läti peaministripartei Ühtsus selle peale, et visata kabinetist välja senine kaitseminister Artis Pabriks. Viimane on äärmiselt populaarne poliitik, keda peetakse pärast Valdis Dombrovskist tõenäoliseks erakonna esimeheks.

«Pabriksi juhtum oli näide Realpolitik’ist,» lisab aga Kudors. Suur osa Lätile eraldatavast eurorahast läheb jagamisele regionaalministri portfelli kaudu. Seda noolis endale uus valitsusliitlane Roheliste ja Põllumeeste Liit (ZZS), kellele Ühtsus mainitud kohta loovutada ei tahtnud.

Pabriksi ohverdamine oli Kudorsi hinnangul Ühtsuse kompromiss selleks, et euroraha põllumeeste liidule mitte anda. «Uus kaitseminister Raimonds Vējonis ise on tõenäoliselt selle ahela nõrgim lüli: ta on ekspert keskkonnaküsimustes, aga mitte riigikaitses,» nendib analüütik ja kordab uuesti: «See mulle lihtsalt ei meeldi. Ma pole ka kindel, kas meie sõpradele NATOs ja ELis ta meeldima hakkab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles