Allar Levandi rääkis Calgary olümpia skandaalsest vahejuhtumist

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Levandi
Allar Levandi Foto: Toomas Huik / Postimees

Endine kahevõistleja, olümpiapronks Allar Levandi valgustas 1988. aasta Calgary taliolümpia meeskonnavõistluses aset leidnud skandaalset vahejuhtumit, kui ta viimase hüppajana kõhuvalu teeskles ning hüpet ei sooritanud, mistõttu meeskond diskvalifitseeriti.

Portaal sports.ru usutles Levandit enne 7. veebruaril algavaid Sotši olümpiamänge. Postimees toob osa intervjuust lugejateni.

Mis tookord tegelikult toimus ja kas põhjus oli dopingutarvitamine?

Keegi ei tea, olid meeskonnavõistluse hüpped, mina olin meie omadest viimane, Dundukov ja Savin olid juba hüpanud. Oleks ka mina tornist alla tulnud, poleks meeskonda enam maha võetud. Järelikult tuli mind takistada.

Kas positiivse dopinguproovi pärast?

Varem oli meil oma dopingukontroll, lasid purki ära, panid purgi paberile, millel oli sinu nimi ja kõik. Aeti sassi kas purgid või paberid, rohkem ei tea ma midagi. Mulle öeldi, tule tornist ära, pigem laseme meeskonna diskvalifitseerida, sest me ei ole kindlad, kas oleme puhtad. Küll aga treenerid ütlesid, et me oleme puhtad.

Teie tõttu võeti maha terve meeskond.

No ja siis? Pakksime asjad ja läksime minema. Pärast toimus koosolek, selgitasime asju, meeskonnas üksteise peale ei karjutud.

Räägiti, et meeskonnal oli võimalus Calgarys medal võita?

Jah oli, aga medali sain individuaalselt, mitte meeskonnaga. Me olime puhtad, kahevõistlejatel on üleüldse mõttetu dopingut võtta.

Miks?

On kaks erinevat ala – suusahüpped ja murdmaa, mis nõuab vastupidavust. Prooviti dopinguga, ei töötanud, sa kas hüppasid või suusatasid, aga mitte mõlemat.

Kas dopingutarvitamist prooviti?

Muidugi, kuid mitte meie meeskonnas. Meie saime aru, et üks kahest alast saab kannatada, spordiala ei olnud ka strateegiliselt tähtis. Raha pole, pole mõtet tõmmelda.

Ja isegi kui ma oleksin võidu eest saanud miljoni, oleksin mõelnud, kas tarvitada dopingut või mitte. Aga nii ei olnud loogilst vajadust tarvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles