Kesk-Aafrika missioon sai ÜRO-lt rohelise tule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid Banguis.
Prantsuse sõdurid Banguis. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis teisipäeval ühehäälselt heaks resolutsiooni, mis lubab Euroopa vägedel Kesk-Aafrika Vabariigis jõudu kasutada ning ähvardab sanktsioonidega sealse vägivalla süüdlasi.
 


Euroopa Liit saadab juba KAV-is viibivatele Aafrika ja Prantsuse vägedele appi kuni 600 sõdurit.

ÜRO resolutsioon lubab lisajõududel rakendada kõiki vajalikke meetmeid riigi tsiviilelanikkonna kaitseks. KAV langes sisuliselt anarhiasse pärast seda, kui moslemiäärmuslased kukutasid riigi presidendi.

Samuti lubab resolutsioon rakendada sanktsioone jõugujuhtide vastu, keda süüdistatakse veresaunades ja inimõiguste rikkumistes, kuid ei maini konkreetseid nimesid. Resolutsioon kutsub KAV-i ajutist valitsust kiirendama ettevalmistusi uute valimiste korraldamiseks.

Rivaalitsevate rühmituste vahel sõlmitud üleminekuleppes määrati valimiste toimumisajaks järgmise aasta jaanuar. Julgeolekunõukogu hinnangul peaksid valimised toimuma võimalusel 2014. aasta teisel poolel.

Prantsuse suursaadik ÜRO-s Gerard Araud nimetas resolutsiooni uueks etapiks püüdlustes KAV-i kaosest välja aidata. Riiki haaranud vägivallalaines arvatakse olevat hukkunud tuhandeid, üle 900 000 inimese on kodudest põgenenud.

«Kahe kogukonna vahel valitseb uskumatu vihkamine ja vaen,» ütles suursaadik, rääkides moslemite ja kristlaste rühmituste kokkupõrgetest, kuid lisas, et viimasel ajal on märke olukorra paranemisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles