Naised valivad Keskerakonda, mehed Reformi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna reklaamikampaania.
Keskerakonna reklaamikampaania. Foto: Mihkel Maripuu

Kui mehed eelistavad Reformierakonda, siis naised Keskerakonda, selgub Turu-uuringute ASi küsitluse tulemustest. Poole aasta eest olid eelistused risti vastupidi.

Kui praegu oleks riigikogu valimised, annaks 19 protsenti naistest hääle Keskerakonnale ning 16 protsenti Reformierakonnale.

Meeste seas on numbrid täpselt vastupidised – 19 protsenti eelistab Reformi-, 16 aga Keskerakonda.

Kolmandal kohal on mõlemal puhul Isamaa ja Res Publica Liit – naistest toetab IRLi 13, meestest 11 protsenti. Sotsiaaldemokraate toetab kümnendik naistest ja 6 protsenti meestest.

Ülejäänud erakondade toetus jääb nii meeste kui naiste arvestuses allapoole 5 protsenti.

Samas on selline erinevus sugude lõikes alles viimase aja areng.

Näiteks märtsikuus oli Reformierakonna ja Keskerakonna toetus nii naiste kui meeste seas praktiliselt võrdne.

19 protsenti naistest eelistas Reformi- ja Keskerakonda, sama suur oli oravapartei toetus meeste seas. Keskerakonda toetas toona 18 protsenti meestest.

Oktoobris oli kahe suure jõu seis sugusid arvestades lausa vastupidine. Meeste lemmik oli Keskerakond ja naiste esimene eelistus Reformierakond.

Keskerakonnale lubas siis anda hääle 23 protsenti meesvastajatest ja 21 protsenti naisvastajatest. Reformierakonna näitajad olid vastavalt 16 ja 23.

Kokku kvalifitseerus maikuises küsitluses erakondi puudutavat küsimust vastama 799 inimest, kellest 55 protsenti ehk 437 olid naised.

Naiste ülekaal aitas kallutada ka lõpliku vaekausi Keskerakonna kasuks. Kõigi vastanute peale kokku toetas Keskerakonda märtsis 18, Reformierakonda 17, IRLi 12 ja sotse 8 protsenti.

Nende numbrite kaalumisel tuleb arvestada ka statistilise veapiiriga, mis jääb maikuiste andmete puhul vahemikku 3,4 - 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles