Video: söesadama laienemine ohustab Suurt Vallrahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia Suurt Vallrahu haldav parkide valitsus kiitis täna heaks plaanid, mille järgi tohib kaitsealusesse piirkonda valada ligi kolm miljonit kuupmeetrit söesadama süvendamisel kogunenud pinnast.

Kõnealune pinnas kallutatakse maha maailmakuulsast korallrifist kümnete kilomeetrite kaugusele, kuid looduskaitsjate väitel on see korallidele suureks ohuks.

«See on kurb päev korallrahule ja kõigile, kes sellest lugu peavad,» nentis Maailma Looduse Fondi (WWF) esindaja Richard Leck AFP-le.

Queenslandi osariigis Bowenis asuvat Abbot Pointi söesadamat plaanitakse laiendada nii, et sellest saaks maailma suurim. Enne on aga merepõhjas vaja teha kaevetöid.

Sadama liiklus hakkab kulgema läbi korallrahu mööda kitsast väila. Söelaevade arv oletatavasti kuuekordistub praegusega võrreldes.

Viimase 30 aasta jooksul on Suure Vallrahu korallidest pooled hävinud ja seda orkaanide, kliimamuutuse ja koralle söövate meritähtede arvukuse suurenemise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles