BMX-ratturid võitlevad Simple Sessioni kohtadele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisepargis oli eile vaid kolm soojakraadi, kuid BMX-ratturid Arto Arukuusk (vasakul) ja Kristjan Aasmäe ei lasknud end sellest sugugi segada. Kuigi mõlemad on Simple Sessionil juba võistelnud, ei vähenda see nende laupäevast edasipääsusoovi.
Sisepargis oli eile vaid kolm soojakraadi, kuid BMX-ratturid Arto Arukuusk (vasakul) ja Kristjan Aasmäe ei lasknud end sellest sugugi segada. Kuigi mõlemad on Simple Sessionil juba võistelnud, ei vähenda see nende laupäevast edasipääsusoovi. Foto: Kristjan Teedema

Homme selgitavad üle Eesti kogunenud trikiratturid Aardla tänava hallis välja viis osavaimat, kes pääsevad Simple Sessionile Eestit esindama.

Edasipääsu eest võistlema hakkav BMX-rattur Arto Arukuusk, kes osales ka eelmisel aastal Sessionil, sõnas, et lootused on suured, aga võistlus tuleb tihe, sest kokku tulevad kõik parimad üle Eesti.

«Ehk on meil, tartlastel, kodupargieelis, oleme siin ju sügisest ja varemgi palju harjutanud,» arvas ta.

Kristjan Aasmäe osales Simple Sessionil 2011. aastal ja proovib sinna pääseda ka tänavu. Käeluumurru tõttu ei saanud ta vahepeal pikalt sõita, kuid arvas, et lootust viie hulka tulla on ikka ja et kõige rohkem oleneb siiski sellest, kuidas endal ja teistel konkreetsel hetkel välja tuleb.

Nii Arukuusk kui Aasmäe ütlesid, et Simple Sessioni teeb sõitjatele soovitud sihiks ja suureks auks see, et saab võistelda koos maailma tippudega. Arukuusk selgitas, et mujal maailmas noortel sõitjatel sellist võimalust ei ole, sest proffidel on eraldi võistlused.

«Arvan, et iga Eesti rattur tahaks vähemalt korra Sessionil, sellise suure publikuhulga ees võistelda,» märkis Aasmäe. Ta lisas, et eestlastele on vägev elamus ka Rocca al Mare suurhalli spetsiaalselt ehitatud park ise, sest muidu on siinsed pargid väikesed ja piiratud võimalustega.

Suurepärane võimalus

Simple Sessioni üks korraldajatest, Risto Kalmre, märkis, et nimekal ekstreemspordiüritusel võistleb 80 maailma absoluutsesse tippu kuuluvat trikiratturit ja rulatajat, kuid lisaks soovitakse võimalus anda ka kohalikele sõitjatele.

Kuna tung võistlema pääseda on suur, siis eelvõistlused ongi Kalmre sõnul selleks, et valik aus ja läbipaistev oleks.

Tartu ekstreemspordi eestvedaja Martin Bachmann ütles, et selline võistlus on ratturitele ainulaadne võimalus, kuidas Simple Sessionile pääseda. «Stiimul on suur, tuleb kindlasti kihvt ja hea tasemega võistlus, kus näeb palju erinevaid sõitjaid,» sõnas ta.

Homsel võistlusel saavad osaleda kõik soovijad ja varem end registreerida pole vaja. Bachmann prognoosis, et sõitjaid koguneb 30 ringis. Ta lisas, et on viimasel ajal näinud Tartu hallis harjutamas sõitjaid Tallinnast, Pärnust ja Tartule lähedasematest kohtadest, osa neist talle täitsa uued näod.

Suurele ekstreemspordivõistlusele veebruari teises pooles on endale juba stardikoha kindlustanud BMX-sõitjad Andres Lainevool, Talis Viirpalu ja Rasmus Paimre, kes moodustasid suvel Pärnus Kuldrulal peetud Eesti lahtistel meistrivõistlustel esikolmiku.

Nemad on ka Tartu eelvõistluse žüriis. Bachmann arvas, et selline žürii koosseis on väga hea, sest sõitjad ei ole samast pargist: Viirpalu on tartlane, Paimre pärnakas ja Lainevool sõidab praegu Soomes.

Soojendussõite saab teha kell 14–16, peale seda algab võistlus. Eelvõistluse formaat on sarnane Sessioni süsteemiga. Kõigepealt kvalifikatsioon, kus kõikidel osalejatel on sõitmiseks kaks korda üks minut, ja sealt saab edasi 12 sõitjat. Finaalis jagatakse sõitjad kolmestesse rühmadesse ja iga rühm saab sõita neli korda kuus minutit.

Tartlased lõppvõistlusel

Samasugune rulatajate eelvõistlus oli Tallinnas Gruuvi keskuses. Kuldrulalt olid kvalifitseerunud juba Rain Lindemann, Tim Prozorov ja Sergei Zorin, talviselt võistluselt said edasi kaheksa sõitjat, kelle seas on ka tartlased Egbert Pahhomov ja Raul Urberg ning Aleksandr Tubin Tõrvandist ja Romario Siimer Elvast.

Bachmann ütles, et nii rula kui BMXi arvestuses on eestlastele suur õnnestumine juba see, kui Simple Sessionil finaali pääsetakse. Kuna võistlusteks ehitatakse suurem sisepark, kui kuskil Eestis üldse olemas on, siis läheb kohalikel sõitjatel tema hinnangul aega, et teise mastaabiga harjuda.

Simple Session on Rocca al Mare suurhallis 22. ja 23. veebruaril.


Eelvõistluste ajalugu

• Tartus peeti eelvõistlus viimati 2007. aastal, kui see oli kvalifikatsiooniürituste tuuri üks neljast etapist. 2008. ja 2009. aastal said sõitjad talvise ürituse pääsmeid püüda suvisel Simple Sessionil Tallinnas.

• 2010. ja 2011. aastal oli suvine Simple Session Helsingis, mis eestlastele oli ka kvalifikatsiooniks.

• Sel sügisel ja talvel olid kohalikud kvalifikatsiooniüritused peale Eesti ka Lätis, Leedus, Soomes, kaks võistlust Rootsis (ülejäänud Skandinaaviale), Venemaal ja Poolas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles