HRW: Venemaa liialdab ohvrite arvuga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetia naine oma maja ees purukspommitatud Tshinvalis, kus käisid ägedad lahingud separatiste toetavate Vene üksuste ja Gruusia vägede vahel.
Lõuna-Osseetia naine oma maja ees purukspommitatud Tshinvalis, kus käisid ägedad lahingud separatiste toetavate Vene üksuste ja Gruusia vägede vahel. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvaheline inimõiguste eest võitlev organisatsioon nimetas «kahtlaseks» Venemaa väiteid, nagu oleks Gruusia pealetungi tõttu Lõuna-Osseetias hukkunud paar tuhat tsiviilelanikku.

Human Rights Watchi uurimisrühma juht Anna Neistat rääkis ajalehele The Guardian, et massiivsete propagandavõtetega sihilikult liialdatud tapetute arvu kasutatakse ka vabandusena kättemaksuaktsioonidele, mille käigus põletatakse konfliktitsoonis grusiinide külasid.

HRW on tema sõnul kogunud kindlaid tõeneid osseedi poolel võitlejate rüüste- ja põletusretkedest põhja pool Tshinvalit asuvates külades. Seejuures märkis ta, et mingit kinnitust pole seni saadud Gruusia pealetungi ohvrite väidetavale suurele hulgale.

Neistati sõnul rääkisid arstid Tshinvali haiglas, et neile toodi ravile vaid 273 haavatut ning linna surnukuuri jõudis 44 hukkunut. Samas on teatatud, et kohalikud elanikud matavad oma lähedasi kiiresti omaenda valdustesse, kuid kindlaid andmeid selle kohta ei ole.

«Konflikti viiendaks päevaks ootaks juba mingit nimekirja surnutest ja vigastatutest, kuid siin ei ole mingid informatsiooni. Mitte midagi,» kurtis ta.

Venemaa ja Lõuna-Osseetia separatistlik valitsus teatasid kohe pärast sõja algust juba vähemalt kahest tuhandest ohvrist. Hiljem on seda arvu kolmandiku võrra vähendatud, ent isegi neid andmeid pole seni kuidagi põhjendatud.

HRW avaldas eile oma kodulehel ka detailsema kirjelduse kogutud andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles