Soome tollitöötajad piiravad jõuliselt seksinarkootikumi levikut

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome tollitöötajad kontrollivad dokumente
Soome tollitöötajad kontrollivad dokumente Foto: Soome tolliameti

Soome ametivõimud astusid sünteetilise uimasti MDPV leviku piiramisel suure sammu edasi, kui Tampere ja Helsingi tollitöötajad said kätte suuri narkokoguseid.

Juhtumeid uuritakse kui salakaubavedu ja eeluurimise käigus on peetud kinni viis inimest, vahendas YLE.

Tampere tolliametnikud said veebruaris kätte 2,3 kilogrammi MDPVd ja sularahana 133 000 eurot (2,1 miljonit krooni). Konfiskeeritud aine hind tänavakaubanduses on enam kui 400 000 eurot ehk ligi 6,3 miljonit krooni.

Lääne tollipiirkonna Tampere kuritegevuse vastase võitluse üksus uurib lugu, mis hõlmab 15 kilogrammi seksinarkootikumi MDPV oletatavat salakaubavedu Soome aastatel 2009-2010.

Tolliameti arvestuste järgi ulatub sellise koguse hind tänavakaubanduses hinnanguliselt 3 miljoni euroni ehk 47 miljoni kroonini.

Narkoloo uurimine on pooleli, kuid politseinikud on teinud kindlaks narkolasti hiinlastest saatjad ja selle arvatavad tootjad Hiinas.

Lõuna tollipiirkonna kuritegevuse vastase võitluse üksus uurib aga lugu, kus jaanuarist märtsini toodi Soome oletatavasti kuus kilo MDPVd. Tolliametnikud said sellest kätte kaks kilo.

Intsidendi uurimine algas märtsis, kui Hiinast saadetud pakki üritati Helsingi Vantaa lennujaama tollis saada kätte võltsitud dokumentide alusel. Seoses selle juhtumiga on peetud kinni kolm 26- kuni 40-aastast inimest, kes kõik omavad varasemat narkotausta.

Kahtlustatavad on saanud Euroopast kullersaadetisi, mis oletatavasti sisaldasid kõnealust sünteetilist uimastist.

Tolli andmetel on erinevad inimesed kandnud pangakontodele Hiinas ligi 20 000 eurot ehk 313 000 krooni.

Soome meedia kirjutas amfetamiini meenutavast pulbrist MDPVst eelmise aasta juunis. Sügise ja talve jooksul levis see üle kogu riigi.

Helsingi politseinike kinnitusel on ergutavast ja seksuaalset iha tõstvast ohtlikust narkootikumist MDPV saanud tõsine probleem. Aine muudab ohtlikuks see, et pulber tekitab kiiresti sõltuvust, põhjustab agressiivset käitumist ja soodustab unetust.

Metüleendioksüpürovaleroon (MDPV) ei kuulu Soomes ametlikult narkootiliste ainete nimekirja. Tolliameti lootuste järgi lisatakse see sinna veel sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles