Õiguskantsler: Tallinna parkimistasude tõus on põhiseaduspärane

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder
Õiguskantsler Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul on Tallinna linna 2014. aasta eelarve ja parkimistasude tõstmise otsuse üheaegne vastuvõtmine põhiseaduspärane.

Õiguskantsler selgitas, et kohalikud maksud ja maksumäärade muudatused tuleb planeerida enne eelarve või lisaeelarve vastuvõtmist, seda nõuavad ka kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ja Tallinna linna põhimäärus, seisab õiguskantsleri kodulehel.

Samas on nendes aktides sisalduvate normide eesmärgiks Tederi hinnangul välistada olukord, kus eelarve hääletamisel ei ole kõikidele kuludele katteallikat, kuna kulude tagamiseks planeeritud maksutõus ei ole veel otsustatud.

Nii leidis õiguskantsler, et linnavolikogu peab otsustama kohaliku maksu määra tõusu, mis on vajalik kavandatavas linnaeelarves kajastatud kulude katmiseks, kas enne eelarve vastuvõtmist või hiljemalt koos eelarve vastuvõtmisega.

Teder: soovitan linnavolikogul edaspidi elanikke rohkem ette teavitada

Kõigi seni laekunud pöördumiste puhul, mis puudutavad aasta algusest Tallinna parkimisalal tõstetud parkimistasusid, ei ole õiguskantsler tuvastanud vastuolu põhiseadusega. «Seadusandja on kohalikule omavalitsusele jätnud parkimistasu üle otsustamiseks väga avara mängumaa ning Tallinn ei ole selle piire ületanud,» selgitas õiguskantsler.

Kuigi seniste avalduste pinnalt on õiguskantsler jõudnud seisukohale, et parkimistasu tõstmine Tallinna avalikul tasulisel parkimisalal ei toimunud põhiseadusvastaselt, peab ta vajalikuks märkida, et linnaelanike suhtes oleks olnud viisakam, kui sellisest muudatusest oleks neile pikemalt ette teatatud. «Soovitan Tallinna Linnavolikogul edaspidi teavitada linnaelanikke selliste muudatuste tegemise kavatsusest rohkem ette ning jätta muudatuse tegemise ja selle jõustumise vahele enam aega,» ütles õiguskantsler Indrek Teder.

Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioon saatis detsembri lõpus Harju maavanemale ettepaneku algatada järelevalvemenetlus linnaeelarve õiguspärasuse üle, sest Tallinna põhimääruse järgi tohib kohalikku maksu nagu parkimistasu muuta enne linnaeelarve vastuvõtmist, mitte linnaeelarve menetlemise käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles