Eesti peab läbirääkimisi Hollandist soomukite ostmiseks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pasi soomustransportöör.
Pasi soomustransportöör. Foto: Wikipedia.org

Kaitseministeerium peab läbirääkimisi Hollandiga, et hankida kaitseväele Pasi-tüüpi soomukeid ning kokkuleppele jõudmise korral sõlmitakse ostuleping käesoleval aastal.

«Käivad läbirääkimised Hollandiga soomustransportööride Pasi XA-188 võimalikuks hankimiseks,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet Postimees.ee-le. Ta kinnitas, et seni kuni läbirääkimised kestavad, lõplikku otsust tehingu kohta langetatud pole. Hanke maksumuse kohta ütles Kuimet, et see on läbirääkimiste küsimus.

Praegu kasutab kaitsevägi Pasi soomukeid, mille ametlik nimi on Sisu XA-180EST. Hollandlastel on aga samade soomukite natuke uuem variant nimega Sisu XA-188.

«Suurusjärk on umbes sama, mis 2004. aastal, mil ostsime Soomest pataljoni jagu ehk 60 soomukit Pasi XA-180,» ütles Kuimet. Uusi soomukeid hakatakse kasutama nii kodumaal kui välismissioonidel.

Soomukimudel, mille ostmiseks praegu läbirääkimised käivad, on Kuimeti sõnul 2004. aastal soetatust natuke uuem, väiselt suhteliselt sarnane, kuid tunduvalt paksema soomusega, mis pakub kaitseväelastele paremat kaitset käistulirelvade, miinitule ja plahvatuste eest.

«Nii Eestis kui Afganistanis on see soomukitüüp ennast hästi õigustanud,» kinnitas Kuimet. Tema sõnul on Eestil praegu 58 soomukit, sest 2004. aastal ostetud 60 masinast on lahingutegevuse käigus Afganistanis rivist välja langenud kaks.

2004. aastal maksis Eesti 60 soomuki eest 112, 655 miljonit krooni ning soomukite ümberehitus läks maksma 68,2 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles