Hellar Lill: teekond läände algas 20 aastat tagasi

Hellar Lill
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellar Lill
Hellar Lill Foto: SCANPIX

Ajaloolane ja kaitseministeeriumi ametnik Hellar Lill kirjutab, et 1994. aasta oli julgeolekupoliitikas murranguline - algas regulaarne koostöö NATOga, võõrväed lahkusid Eestist ja NATO kuulutas, et on valmis laienemiseks.

Oktoobris 1993 ütles president Lennart Meri teleesinemises hiljem kuulsaks saanud ja laulu sisse pandud lause: «Eestile on kombeks üks president korraga.» Selle lausega illustreeris president oma pahameelt, et peaminister Mart Laar oli tema meelest oma volitusi ületades öelnud välja, et Eesti peaks julgeolekuvaakumit täitma partnerriikide abiga.

1994. aasta jaanuari keskel kirjutasid president Lennart Meri ja peaminister Mart Laar Toompeal pidulikult alla ametlikule soovikirjale NATO peasekretärile Manfred Wörnerile, et ühineda NATO Brüsseli tippkohtumisel väljapakutud programmiga «Partnerlus rahu nimel» (PfP – Partnership for Peace), ja panid üheskoos alguse teekonnale, mille lõppeesmärk oli täita julgeolekuvaakum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles