Salasigaretiturul domineerivad Valgevene suitsud

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel suurenes eelmisel aastal märgatavalt kinnipeetud Valgevene salasigarettide osakaal, samas on ebaseaduslikke sigarettide levik märgatavalt vähenenud.

«Enam ei tule ebaseaduslikult riiki sisse mitte ainult Venemaa, vaid ka Valgevene maksumärkidega sigaretid, mille osakaal ulatub 50 protsendini avastatud ebaseaduslikest sigarettidest,» ütles maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe täna pressikonverentsil.

Salasigarettide osakaal oli mullu sügisel läbiviidud uuringu põhjal 20,7 protsenti, aastaga vähenes ebaseaduslike sigarettide osakaal ligi viis protsenti. 2012. aasta sügisel oli salasigarettide osakaal 25 protsenti. Veermäe sõnul on selline vähenemine märkimisväärne.

Kokku avastas MTA 2013. aastal kokku 11,2 miljonit salasigaretti, mida on 8,8 miljoni ehk 44 protsendi võrra vähem kui 2012. aastal. Keskmiselt konfiskeerisid ametnikud mullu miljon ebaseaduslikku sigaretti kuus. Idapiiril kasvas eelmisel aastal salasigarettide avastamine 289 protsenti, samas on kinnipeetud sigarettide keskmine kogus vähenenud 86 protsenti. Sisemaal avastasid maksu- ja tolliameti liikuvrühmad salasigarette 56 protsenti rohkem.

MTA peadirektori Marek Helmi sõnul on ameti prioriteet salakauba vastases võitluses jätkuvalt salasigarettide avastamine.

Eelmisel aastal kasvas märgatavalt e-sigareti täitevedelike import. Kui 2012. aastal toodi Eestisse 750 kilogrammi, siis mullu juba 3600 kilogrammi e-sigareti täitevedelikke. 3600 kilogrammi e-sigareti täitevedelikku vastab 40 miljonile sigaretile.

Maksu- ja tolliameti töötajad avastasid eelmisel aastal 11 000 liitrit absoluutalkoholi mida oli 64 protsenti vähem kui aasta varem. Salaalkoholi puhul domineerivad Eestis puskar ja denatureeritud piiritus. Denaturante sisaldav alkohol moodustas mullu 80 protsenti kange alkoholi avastatustest, 2012. aastal moodustas denaturantidega alkohol vaid 19 protsenti konfiskeeritud kogusest.

Eelmisel aastal kasvas ka isevalmistatud puskari müügijuhtumite arv ja seda kõige rohkem Põhja- ja Kirde-Eestis. Joogikõlbuliku kosmeetika puhul oli eelmisel aastal märgatav trend, et seda jooki ei tooda enam sisse mitte niivõrd otse kolmandatest riikidest, vaid teiste Euroopa Liidu riikide kaudu.

Lisaks avastasid maksu- ja tolliameti töötajad 185,4 kilogrammi narkootilisi aineid, lisaks 6000 kilogrammi narkootikumide valmistamiseks kasutatavat toorainet APAANi, 115 liitrit GBLi ehk nn korgijoogi lähteainet ja 5208 narkootilist ainet sisaldavat Subutex tabletti.

Veermäe märkis, et 6000 kilogrammist APAANist oleks saanud valmistada 3000 kilogrammi amfetamiini ehk 23 miljonit narkojoobe doosi.

Salakütust avastas MTA eelmisel aastal 122 000 liitrit, mida oli üheksa protsenti rohkem kui 2012. aastal. Avastatud salakütusest moodustas 114 000 liitrit ehk 93 protsenti veoautodega varjatult toodav diislikütusena kasutatav kütteõli. Menetluses olev seadusemuudatus annab maksu- ja tolliametile suurema õiguse kahtlast kütust kinni pidada ja maksustada diislikütuse määraga.

Keeldude ja piirangutega seotud kaupa avastasid ametnikud mullu 4132 juhul, mida oli 33 protsenti rohkem kui 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles