Liisi Uder: e-tervis – edulugu või haige tiivaga lind?

Liisi Uder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Uder
Liisi Uder Foto: Erakogu

Riigikontrolli tervishoiuvaldkonna auditijuht Liisi Uder kirjutab, et e-tervis saavutab lennuvõime vaid juhul, kui sotsiaalministeerium võtab e-tervise juhtimisel ohjad enda kätte: määrab kindlaks, millised on e-tervises riigi huvid, ja seisab nende eest.

Eesti on oma e-edulugudega tuntud. On e-valimised, e-kool jne. Tervise valdkonnaski peetakse Eestit üleriigilise elektroonilise süsteemi loomisel pioneeriks. Ja me olemegi. Kuid suurepärased mõtted ja lennukad kavad kipuvad rakendamisel takerduma, kusjuures põhjuseks pole mitte niivõrd e-spetsiifilised probleemid, vaid hoopis muu: suhted, erahuvid, korraldamise ja selgitamise-läbirääkimise lüngad, nõrk administratiivne toetus. Ja nii on juhtunud ka e-tervisega – tulemuseks on kujundlikult öeldes lind, kel kannab heal juhul vaid üks tiibadest. Nii aga lendu ei tõuse.

Mis see e-tervis üldse on ja milleks seda vaja on? See süsteem ühendab andmekogusid, kus töödeldakse tervishoiuvaldkonna andmeid, ja see peaks muutma tervishoiusüsteemi efektiivsemaks. Kui e-tervises on üle riigi iga patsiendi andmed ja varasem terviseinfo, lihtsustab see kõikide osaliste tegevust: arstil on rohkem ja mitmekülgset infot, et määrata diagnoosi ja ravi, patsiendil on ülevaade oma terviseandmetest, ta saab kiirelt ja mugavalt ning ühest kohast ennast sobivasse tervishoiuasutusse registreerida jne. Kasutades

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles