Huumoriga tembitud närvikõdi, depressioon, võlad ja armastus

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maikuus esietenduv «Igatsus» ühendab vene klassiku, kaasaegse briti autori ja Elmo Nüganeni lavastajakäe.
Maikuus esietenduv «Igatsus» ühendab vene klassiku, kaasaegse briti autori ja Elmo Nüganeni lavastajakäe. Foto: Peeter Langovits

Huumoriga tembitud närvikõdi, depressioon ja tervenemine, võlad ja armastus ning Tšehhov on Tallinna linnateatri kevadtalviste uuslavastuste märksõnadeks.

«Diana Leesalu lavastab humoorikat psühhotrillerit, mis juurdleb kurjuse olemuse üle. Jätkub koostöö Eesti Draamateatriga ehk Paavo Piik ja Mari-Liis Lill teevad dokumentaalteatrit depressioonist ning sellest tervenemisest tänases Eestis. Külalislavastaja Sander Puki uus lavastus on saanud inspiratsiooni viimase majanduskriisi põhjustanud mõttemallidest ning mõtiskleb raha mõjust inimsuhetele. Uue lavastusega Tšehhovi ainetel tuleb välja Elmo Nüganen,» tutvustas teatri plaane avalike suhete juht Ruudu Raudsepp.

22. veebruaril esietendub linnateatri äikese saali laval humoorikas psühhotriller «Aju jaht» tõenäoliselt ühelt hõivatuimalt kaasaegselt briti autorilt Anthony Horowitzilt. Viljakas romaanikirjanik ja stsenarist Horowitz on muuhulgas mitmete «Midsomeri mõrvade» ja «Hercule Poirot'» osade, samuti viimase, Sir Arthur Conan Doyle’i pärijate poolt heaks kiidetud Sherlock Holmes’i romaani autor.  «Aju jaht» on üks kahest Horowitzi näidendist. selle tegevus toimub Kõrgendatud Turvalisusega Haiglas Vaimupuudega Kurjategijatele. Tegu on omamoodi kassi-hiire mänguga, kus rollid korduvalt vahetuvad ja vaataja ei saa mitte kindel olla, kas asjad on nii, nagu nad paistavad. Must komöödia, mis juurdleb ka selle üle, mis on kurjuses paeluvat ja mis toimub inimesega, kui tema ees on valik teha kurja – või jätta tegemata. Lavastab Diana Leesalu, mängivad Allan Noormets, Indrek Ojari ja Piret Kalda. Kunstnik on Sirli Bergström, helilooja ja muusikaline kujundaja Veiko Tubin, valguskunstnik Priidu Adlas. Näidendi on tõlkinud Hannes Villemson.  

Ka sel kevadel jätkub koostöö Eesti Draamateatriga: ühel ja samal õhtul, 15. märtsil esietenduvad lavastused «Varesele valu...» ja «Harakale haigus...» Paavo Piigilt ja Mari-Liis Lillelt.  Mullustel intervjuudel põhinevad lavastused toovad lavale lood Eesti inimeste depressioonist ja tervenemisest. Merle Karusoo dokumentaalteatri traditsiooni jätkates võetakse ette põlvkond, kes on enamiku lapsepõlvest kasvanud juba vabas Eestis. Mõlema lavastuse kunstnik on Nele Sooväli, muusikaline kujundaja Andre Pichen, valguskunstnik Priidu Adlas. Mängivad Robert Annus (külalisena), Henrik Kalmet, Piret Krumm (Draamateater), Ursula Ratasepp, Britta Soll (Draamateater) ja Veiko Tubin.  

26. aprillil toob külalislavastaja Sander Pukk Hobuveskis välja kaasaegse briti autori Dennis Kelly näidendi «Armastus ja raha» (Love and money). Veidi enne majanduslangust, 2006. aastal kirjutatud näidendis püüab autor mõista meie arusaamist ostmisest, müümisest, laenamisest ning isiklikust seotusest selle kõigega. Näidendi on tõlkinud Anu Lamp, lavastuse kunstnik on Annika Lindemann. Mängivad Anu Lamp, Margus Tabor, Alo Kõrve, Külli Teetamm, Evelin Võigemast, Argo Aadli, Sandra Uusberg ja Andres Raag.

24. mail Tallinna Linnateatri põrgulaval esietenduv «Igatsus» ühendab vene klassiku, kaasaegse briti autori ja Elmo Nüganeni lavastajakäe. William Boydi «Igatsus» (Longing, 2013) põhineb Anton Tšehhovi lühijuttudel «Minu elu» ja «Külaskäik sõprade juurde» ning kujutab ajastutruult ühes vene provintsilinnas aset leidvaid sündmusi. Näidendi tõlkija on Anu Lamp, lavakujunduse autoriks mitmete Elmo Nüganeni olulisimate lavastuste juures kunstnikutöö teinud Vladimir Anšon. Mängivad Peeter Tammearu (külalisena), Epp Eespäev, Maiken Schmidt või Liis Lass, Anne Reemann, Rain Simmul, Kristjan Üksküla, Andrus Vaarik, Kalju Orro või Aleksander Eelmaa, Elisabet Reinsalu, Helene Vannari ja Anu Lamp. 

Suvelavastusena mängitakse juunikuus Lavaaugus Mart Kolditsa lavastust Ferenc Molnári «Pál-tänava poiste» ainetel. Uuslavastuste vahel mahub linnateatri tihedasse kevadisse hooaega ka traditsiooniliste kolleegipreemiate väljakuulutamine teatri sünnipäeval, 13. veebruaril ning teatripäeva peo korraldamine rahvusvahelise teatripäeval 27. märtsil. Lisaks valmistutakse juba detsembris 2014 toimuvaks teatrifestivaliks Talveöö unenägu, mille kuraatoriks on Tallinna Linnateatri dramaturg-lavastaja Paavo Piik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles