Keskküte võib kaasa tuua silmapõletiku

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskküte kuivatab silmi.
Keskküte kuivatab silmi. Foto: Panther Media/Scanpix

Paljudes kontorites ja kodudes on sisse lülitatud keskküte, konditsioneer või puhurid, mis küll täidavad sooja toomise eesmärgi, kuid mis kuivatavad väga silmi.

Keskküte, konditsioneer või puhurid muudavad õhu niivõrd kuivaks, et see hakkab silmi kuivatama. «Kuivad silmad võivad muutuda väga tundlikuks, punaseks või valulikuks. Samuti võivad silmad kiiresti väsida,» kirjeldas olukorda KSA Silmakeskuse silmaarst doktor Ants Haavel.

Silm on õrn organ ning vajab hoolt ja tähelepanu. Selle asemel, et loota sümptomite iseeneseslikule taandumisele, tasuks vaevusi ravida. Sest kui seda mitte teha, võib silmas edasi areneda lausa silmapõletik. «Ja see on juba tunduvalt ebamugavam ja tõsisem probleem,» nentis Haavel.

Kuidas olukorda paremaks muuta?

Kui probleemiks on kodune kuiv õhk, mis silmadele kehvasti mõjub, siis peaks õhku niisutama. Asetage veenõud radiaatorite alla, pritsige toas olevaid taimi, pange ööseks märg rätik tuppa kuivama, kasutage soolalampi või õhuniisuteid. Ka akvaarium aitab õhku niisutada.

Kui silm on kuiv, siis võiks niisutada silmamuna. Selleks sobivad erinevad silmatilgad ehk kunstpisarad, mis silma tilgutades taastavad silmade niiskustasakaalu.

Siiski peaks iga inimene ka teadlikult jälgima oma pilgutamisharjumusi, sest silm vajab iga natukese aja tagant niisutamist. On teada, et puhkeolekus pilgub normaalne silm umbes 22 korda minutis, kuid arvutiekraani vaadates aga vaid 7 korda! Vahe on märkimisväärne ning seetõttu saab silma sarvkest palju vähem niiskust. Telerit vaadates, arvuti taga olles, lugedes, keskküttega-konditsioneeriga-puhuriga ruumis olles jälgi teadlikult, et sa ei unustaks silmi pilgutada.

Anna silmadele puhkust. Kui oled pikalt arvutikuvarit või telerit vaadanud, siis anna silmadele paar minutit puhkamiseks. Vaata õue, kaugusesse, sule silmad ning anna silmalihastele lõõgastusaega.

Kui su silmad on ärritunud, kipitavad, väsinud või kuivad, siis ei tohi kanda läätsesid. Need võivad silma veel rohkem ärritada ning kuivust tekitada. Ka arvutiga töötades eelista prillide kandmist.

Kui tunned, et silmad on ära kuivanud, siis võid need hetkeks sulgeda ning mitu korda järjest pilgutada. Ka see niisutab neid.

Kui silmavaevused ei kao pärast esmaste abinõude kasutuselevõttu, siis tuleb kindlasti silmaarsti juurde kontrolli minna, et vältida tugevamaid võimalikke silmakahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles