Akadeemia Nordi psühholoogiaõpe tunnistati kõlbmatuks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemia Nord kodulehe fragment.
Akadeemia Nord kodulehe fragment. Foto: www.nord.ee

Tartu Ülikooliga liitumisläbirääkimisi pidava Akadeemia Nordi psühholoogia õppekavad põrusid hindamisnõukogus, mistõttu kaotab ülikool järgmisel aastal õiguse seda eriala õpetada.

Hulgaliselt kriitikat pälvis kõrghariduse kvaliteediagentuuri hindamisnõukogult ka Akadeemia Nordi ärinduse ja halduse bakalaureuseõpe, mis sai n-ö katseaja ehk kolme aasta pärast vaadatakse üle, kas puudused on kõrvaldatud.

Kolmas, milles Nordis haridust antakse, ehk õigusõppe kava, läbis üleminekuhindamise puhtalt.

Nõukogu otsuse peab veel kinnitama haridusminister Tõnis Lukas.

Ka magistriõpe ei kõlba

Kõik üheksa koosolekul viibinud hindamisnõukogu liiget leidsid, et Akadeemias Nord puuduvad nõutavad ressursid psühholoogiaõppeks nii bakalaureuse- kui magistritasemel ning õpe ei ole jätkusuutlik.

Positiivsema hinnangu sai Nordi psühholoogiaõpe vaid kolmandas hinnatavas aspektis.

Nimelt leidis kuu aega enne nõukogu koos istunud hindamiskomisjon, et Nordi psühholoogia bakalaureuseõppe kvaliteet vastab nõutavale tasemele ning magistriõppe kvaliteet vastab osaliselt nõutavale tasemele.

Siiski leidis nõukogu, et ei vaidlusta küll komisjoni hinnangut, kuid ei pea sellist optimismi asjakohaseks.

Vähe ja vanad

Hindamisnõukogu esimehe, Tallinna Ülikooli professori Mati Heidmetsa sõnul heideti Nordile enim ette seda, et nende õppejõud on liiga vanad ning peale ei kasva uut tasemel kaadrit.

Nõukogu protokolli kohaselt läheneb muret tekitavalt suur osa Nordi psühholoogia-õppejõududest pensionieale ning selle eriala õppejõude peaks Nordis üldse rohkem olema.

«Õppekava peaerialaga seotud kolmest täiskoormusega õppejõust (nii korralisest kui muu korra aluselt töötavatest) on kaks õppejõudu vanemad kui 61 aastat,» seisab protokollis bakalaureuseõpet puudutava kohta.

Sarnane on kriitika ka magistriõppe kohta, kus teeb hindamisnõukogule muret ka uute kvaliteetsete õppejõudude nappus.

Noored ei ole ka tasemel

«Planeeritud järelkasvul puudub kvalifikatsioon õpetamaks magistritaseme õppekavas. Ükski järelkasvu hulka arvatud õppejõud ei õpi doktorantuuris,» on kirjas protokollis.

Samuti on hindamisnõukogu väitel ebareaalne Akadeemia Nordi eesmärk suurendada järsult välistudengite arvu.

«Viimaste aastate vastuvõtt bakalaureuseõppe tasandile psühholoogia õppekavagrupis on järsult vähenenud,» märgitakse dokumendis.

Magistriõppe puhul heidab nõukogu Nordile ette ka vähest koostööd välisülikoolide ja välisõppejõududega, samuti puudulikku osalemist rahvusvahelises teadustegevuses.

Kui vähemalt üks varem kogunenud komisjoni osahinnang on «ei vasta nõutavale tasemele», peab nõukogu üleminekuhindamise korra kohaselt tegema haridusministrile ettepaneku mitte anda ülikoolile õigust antud õppekavagrupis õpetada ega akadeemilisi kraade ja diplomeid välja anda.

Esialgu saab õpe jätkuda

Akadeemia Nordi psühholoogia õppekavagrupile antud negatiivne hinnang tähendab haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul seda, et alates 2012 ei saa õppeasutus selles õppekavagrupis ühelgi õppekaval haridust anda.

Samas kehtib vana kvaliteedihindamise süsteemi järgi hinnatud (akrediteeritud) psühholoogia õppekava ning õppekava akrediteering kuni 2011. aasta 16. märtsini.

«Seega kuni järgmise aasta märtsini saavad psühholoogia üliõpilased Akadeemias Nord õpinguid jätkata. Pärast seda aga tuleb leida muu õppeasutus,» ütles Ladva.

Tema sõnul on haridusministeerium kahtlemata valmis õppeasutusi toetama Nordi üliõpilastele teise õppimisvõimaluse otsimisel.

Kuu aja eest moodustasid Akadeemia Nord rektor Rein Müllerson ja tema Tartu Ülikooli ametivend Alar Karis töörühmad, et alustada läbirääkimisi Akadeemia Nord liitmiseks Tartu Ülikooliga.

Täna käib Tartu Ülikooli nõukogu istung, kus ühe punktina arutatakse ka Nordiga liitumise küsimust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles