Homme Postimehes: kelle käes on valitsusparteis võim?

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann

Europarlamendi valimiste eel suurkogule kogunev Isamaa ja Res Publica Liit valib homme värske-vana juhtkonna. Esimeheks kandideerib praegune esimees Urmas Reinsalu, aseesimeesteks Ene Ergma, Eerik-Niiles Kross, Jaak Aaviksoo ja Juhan Parts. IRLi superstaare portreteerib Tuuli Koch.

Urmas Reinsalu – Avamees

Urmas (IRLi juhtidel on kombeks üksteist isekeskis, aga ka avalikult eesnimepidi kutsuda) on IRL­i juhina suutnud ületada iseennast ja üllatada teisi. Ta pole erakonna kõige popim poiss, kuid Lennart Meri kantseleidirektori kooliga diplomaadina tugev meeskonnamängija. Ta on suutnud IRLi vaenulikud pooled siduda ja lepitada ning tõestanud oma tugevust erakonnaliikmete silmis ka sellega, et on valmis enda kõrvale, oma lähiringi võtma uusi tugevaid tegijaid – näiteks Eerik-Niiles Krossi.

Ken-Marti Vaher – Sisumees

Kui IRLi raputas elamislubade skandaal, käis Urmas linnas ringi vissis näoga. Ken, kes selles loos palju rohkem põles, oli rahu ise. Kas õigeid valikuid või mitte, aga ta julgeb neid teha. Endale kindlaks jääda. Keni huvitavad tulemused, mitte laialivalguv visiooniulme. Piltlikult öeldes: koosoleku lõppedes ootab ta juba järgmise koosoleku tulemust. Konkreetne, pühendunud, süsteemne.

Eerik-Niiles Kross - Vabamees

«Kampsunid» on IRList läinud, aga kerge konservatiivkopituse kirme on parteil ikka küljes. Eerik-Niiles on seikluskangelase ja mässajana suutnud erakonda tuua uut hingamist ja särtsu. Ta on kaugelt populaarsem kui avalik juht Urmas ja sisujuht Ken kokku. Ta ei trügi, aga temast ei saa mööda vaadata.

Juhan Parts – Tegudemees

Juhan jääb. Pigem langeb valitsus, aga Juhanist IRL ei loobu. Juhanile meeldib asju ära teha, uut ette võtta. Ta võtab valitsuses kogu tule hea meelega enda peale, ütleb otse ja häbenemata. Kui keegi soovib erakonnas teisele kohta kätte näidata, ütleb ta «pagana leedukas!». Et mitte öelda «jobu». Juhan on sirgjooneline ja karastunud juhtfiguur, kuid praegu on ta erakonna jaoks ainult majandusminister. Muuks ei jagu.

Pikemalt loe homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles