Kallas: valimiste võitmiseks peab olema nälg poliitilise edu järele

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Toomas Tatar / Postimees

Euroopa Parlamenti kandideeriva Kaja Kallase sõnul tahab ta seista avatud, konkurentsivõimelise ja ettevõtliku Euroopa eest.

Kuidas tuli mõte Euroopa parlamenti kandideerida?

Olen seda enda jaoks varem välistanud, aga üks hetk hakkasin mõtlema, et miks ma seda välistan.  Tegelikult olen mõelnud ju poliitikas pikemalt olla ja Europarlamendi kogemus on üks asi, mis tuleks ka pikas perspektiivis kasuks. Olen ka alati nautinud rahvusvahelist suhtlust ja tööd teises keeles. Pealegi, ka oma praeguses ametis majanduskomisjonis näen kui palju me oleme Euroopaga seotud – me olemegi tegelikult ju Euroopas.

Lähete ja kandideerite ikka selleks, et Europarlamenti jääda? Mõtlen siin seda, et mõned (nt Edgar Savisaar) võivad küll kandideerida, aga tõenäoliselt ei lähe ja teised (nt Urmas Paet) võivad küll kandideerida ja minna, aga jäävad ikka ikkagi ühe silmaga vaatama poliitilisi arenguid Eestis, et näha millised võimalused siin avanevad.

Kui ma kandideerin, siis ma lähen ikkagi mõttega, et kui saan – palju tuleb muidugi pingutada ja hääli saada – siis ma ikkagi lähen ka.  See oli vist Kristiina Ojuland, kes tuli välja jutuga, et teda saadeti Euroopasse jalust ära.

Selle jutuga tuli ta välja vist siis kui oli juba kõigiga tülli läinud.

Just. Kedagi ei saa ju kandideerima panna kui ta ise ei taha ja tegelikult ei saada ega otsusta ju erakond, vaid lõpuks ikkagi rahvas valimistel.

Teid võib-olla sellised küsimused juba tüütavad, aga kas isaga ka kandideerimist arutasite?

Ikka arutasin, nagu ka mitmete teistega. Muuseas, viimasel ajal küsitakse seda küsimust juba vähem. Igal juhul on aga Europarlament koht, kus kui sa ei ole laisk ja tahad teha, siis on sul seal palju võimalusi korda saata.

Kas Urmas Paet oleks Reformierakonnale hea juht?

(Mõtleb pikalt)  Ausalt öeldes ma ei tunne teda nii hästi, aga ta on kena inimene, miks mitte.

Mitu kohta Reformierakond Europarlamendi valimistel saab. Kas üks või kaks (kolme võib vist loota ainult Keskerakond)?

Ma tahaks küll loota, et pigem kaks. Väga palju sõltub kandidaatidest.

Elu võib olla vahel ebaõiglane. Urmas Paet väga ei tahaks, aga tema šansid on suuremad.

Nojah. Samas valijad ka ikkagi pigem valivad neid, kes ise tahavad. Mulle meenub ka siin üks Tony Blair´i raamat, kus ta rääkis ühest jutuajamisest Bill Clintoniga –teema oli sama, Blair küsis Clintonilt nõu, et kuidas ennast motiveerida valimisteks. Clinton ütles, et sa pead ise väga tahtma, pead endale sisendama, et tahad seda ja pead ka välja näitama, et tahad seda. Sul peab olema nälg poliitilise edu järele.

Täispikka intervjuud Kaja Kallasega loe esmaspäevasest Postimehest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles