Lugeja küsib: mida on vaja teha, et keldriboksi saun ehitada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne sauna ehitamist keldrisse, tuleb paberimajandus korda ajada.
Enne sauna ehitamist keldrisse, tuleb paberimajandus korda ajada. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

«Kuidas oleks õige tegutsemise järjekord ja kelle käest luba küsida mittekandvate seinte eemaldamiseks ja planeeringu muutmiseks korteri sees? Kas on vajalik ka projekt?Kui tahta teha keldrisse sauna, kas siis on vaja see kelder eelnevalt erastada, et need kulutused ei läheks pärast ühistu varasse ja kuuluvusse?» küsib remondimees.

 

Vastab jurist Andry Krass  Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Küsimusele, kas ja kellega tuleb korteri planeeringu muutmine kooskõlastada, leiab vastuse korteriomandiseaduse (KOS) paragrahv 11 lõike 1 punktist  1 ja ehitusseaduse (EhS) paragrahv 2 lõikest 6.

Esimene viidatud KOS paragrahv reguleerib korteriomaniku kohutusi teiste korteriomanike ees, sätestades muuhulgas, et korteriomanik on kohustatud hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. Eeldada tuleks, et planeeringu muutmine ületab eeltoodud tavakasutust, ning sellisel juhul on planeeringu muutmise eelduseks korteriomanike kokkuleppe olemasolu KOS paragrahv 16 lõike 1 mõistes. Siiski tuleb igal erineval juhul olukord eraldi läbi analüüsida.

Teine viidatud ehitusseaduse paragrahv sätestab selle, mida riik mõistab ehitamise all, ning juhul, kui planeeringu muutmine on käsitletav ehitustegevusena ehitusseaduse  paragrahvi 2 lõike 6 mõistes, siis tuleb tegevus kooskõlastada ka kohaliku omavalitsusega.

Mis puutub keldrisse sauna rajamisse, siis siin on ilma kahtlusteta tegu KOS paragrahvi 11 lõike 1 punkti 1 piiridest väljuva tegevusega, mis eeldab korteriomanike kokkuleppe sõlmimist ning ehitusseaduse paragrahv  2 lõikes 6 sätestatud ehitustegevusega, mis eeldab kohaliku omavalitsuse kooskõlastuse olemasolu.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles