Piirivalvurid abistasid udus eksinud kalastajaid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udu
Udu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Piirivalvurid aitasid eile nii Pärnu lahel kui ka Peipsi järvel udus eksinud inimesi, kes vajasid kaldale jõudmiseks abi.

Eile kell 16.50 sai Lääne prefektuuri Kuressaare merevalvekeskuses kõne eksinud isikult Pärnu lahel. Mees oli jätnud oma auto kaldale ja läinud Valgerannast Pärnu lahele kalastama, kuid kaotanud tiheneva udu tõttu suunataju ja ei teadnud, kus kallas asub. Tema asukoha määramiseks telliti positsioneerimine.

Pärnu kordoni piirivalvurid sõitsid Valgeranda ja andsid endast märku tulede ja helisignaaliga ning kasutasid signaalrakette. Vaatamata korduvatele märguannetele eksinud mees neid ei näinud. Kell 19.25 suundus teinegi autopatrull mere äärde, et oleks võimalik udus ekslevale mehele kalda suunast märku anda erinevatest kohtadest. Teine auto asus kalda suunda näitama Vana-Pärnu rannast. Kell 19.35 teatas merele eksinu, näeb siniseid vilkureid ja liigub nende suunas. Kell 19.45 teatas politseipatrull, et eksinu on tervelt kaldal.         

Kell 16.57 helistas Lõuna prefektuuri Mustvee kordonisse Peipsi järvel viibiv kalamees ja teatas, et on koos vennaga tiheda udu tõttu ära eksinud. Esialgse hinnangu kohaselt võisid mehed olla kaldast umbes 1,5 kilomeetri kaugusel. Kell 17.07 väljus isikute otsingule Mustvee kordonist kaks mootorkelkudel toimkonda. Mehed leiti Peipsi järvel kaldast 3,6 kilomeetri kaugusel. Nad toimetati Mustvee kordonisse. Ka nemad olid terved ja arstiabi ei vajanud ning kell 17.41 lahkusid nad kordonist.    

Sel aastal on piirivalvuritele teatatud 48st merel või piiriveekogul hädas olnud inimesest, neist 23 päästeti piirivalvurite poolt, 24 pääsesid ise ning elu on kaotanud üks inimene.

Piirivalvurid tuletavad meelde, et lisaks laetud akuga mobiiltelefonile on olulisteks abivahenditeks uduse ilmaga jääl liikudes ka kompass või GPS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles