Maris Lauri: ettevõtetel, kes on petnud töötajate usaldust, on tööjõuturul väga raske

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usaldust on lihtne kuritarvitada, aga peaaegu võimatu taastada. Pilt on illustratiivne.
Usaldust on lihtne kuritarvitada, aga peaaegu võimatu taastada. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Majandusekspert Maris Lauri rääkis Värbamiskonverentsil, et pingelisel tööturul on praegu eriti raske neil ettevõtetel, kes on töötajate usaldust kuritarvitanud. «Usaldust on väga lihtne kaotada ja ausalt öeldes ma ei tea, kuidas seda taastada saaks,» ütles Lauri.

Ta pani ettevõtjatele südamele, et nad suhtuks töövõtjatesse nagu partneritesse. «Kahjuks on veel ettevõtjaid, kes nõnda ei käitu,» sõnas ta. «Kui inimene tuleb palka juurde küsima, siis tuleb temaga rääkida, selgitada olusid. Rääkimine on väga kasulik, inimesed saavad sellest aru.»

Lauri sõnul  on ettevõtjatel praeguses olukorras väga keeruline hakkama saada n-ö traditsiooniliste värbamisvõtetega. «Töötute hulgast on keeruline leida töötajaid ja sellepärast julgustan vaatama mitteaktiivsete inimeste poole. Võtke tööle teistsuguseid inimesi, nt töövõimetuspensionäre. Nad ei ole ratastoolis inimesed, vaid neile on keelatud mõned tegevused. Töövõimetuspensionär võib olla seesama töötaja, kes istub teil kontoris,» rääkis Lauri. «Te võite leida tõsiselt häid inimesi. Jah, võib-olla peate midagi töökorralduses muutma ja nendega arvestama, kuid ärge kandke inimesi maha. Neil on tihtipeale tahe teha, nad on kohusetundlikud.»

Ettevõtjad võiksid Lauri sõnul ka mõista ja leppida, et iga järgmine töötaja on eelmisest kallim ja vähemtootlikum. «Alati võetakse tööle parimad ehk et ärge unistage, et järgmine ja ka kümnes on parem kui esimene. Tuleb leppida, et valikuvariante pole. Töötajad aga teavad täpselt, mis tööjõuturul toimub,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles