Jürgenstein: küpsemas on uus õpetajate streik

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Jürgenstein
Toomas Jürgenstein Foto: Margus Ansu

Hugo Treffneri gümnaasiumi õpetaja Toomas Jürgenstein arvab, et lähiajal on tulemas uus õpetajate streik, kuna eelmine kord antud lubadusi ei täidetud ja õpetajaametit on tabanud suurem kriis.

«Haridusinimeste ringides on tõsiselt räägitud uuest streigivajadusest, sest kahjuks tuleb tunnistada, et õpetajate protesti esilekutsunud probleemid, mis puudutasid õpetajate palka, töökoormust ja selle ameti väärtustamist, on aktuaalsed ja rahuldava lahenduseta tänaseni,» ütles Jürgenstein.

Ta avaldas arvamust, et küsimus pole enam ammu vaid ühekordses palgatõusus, vaid õpetajaamet tervikuna on ohus. Seda näitab tema hinnangul muuhulgas rahvusvaheline PIAACi uuring, millest selgub, et võrreldes keskmise Eesti tööturul hõivatud inimesega on õpetajate edumaa oskustes väiksem kui mujal ning nende palga suhe riigi keskmisesse palka on Eestis (koos Venemaaga) kõige enam õpetajate kahjuks.

«Kui õpetajate oskuste pilt on veidi mõtlemapanev, siis selgem on probleem õpetajakoolituse lõpetanute hulgas, kus Eesti tulemused on kõigis mõõdetud oskustes viimaste hulgas,» lisas Jürgenstein.

«Mulle näib, et midagi olulist hakkab seni olude kiuste enam-vähem väärikas staatuses püsinud õpetajaametis murduma ning selle kordategemiseks ei piisa enam tühjadest lubadustest,» ütles ta.

«Võib-olla oleks õpetajatel jällegi aeg oma igapäevase toimetuleku ja ametiau eest aktiivselt seisma hakata, korrates musketäride põhimõtet: üks kõigi ja kõik ühe eest,» lõpetas Jürgenstein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles