Vike-Freiberga: tuleb luua Baltikumi hõlmav energiasüsteem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaira Vike-Freiberga.
Vaira Vike-Freiberga. Foto: Reuters / Scanpix

Läti endine president Vaira Vike-Freiberga osutas vajadusele luua niisugune energiasüsteem, mis tugevdaks Balti regiooni ja vähendaks Läti sõltuvust teistest riikidest, eeskätt Venemaast.

Vike-Freiberga rääkis laupäeval Riias NATO Parlamentaarse Assamblee teaduse ja tehnoloogiate komitee istungil ressursside kättesaadavusest ning tõdes, et viimasel ajal on muutunud probleemseks isegi elektrivarustus.

«On tarvis niisugust energiasüsteemi, mis hõlmaks kogu Baltikumi,» ütles Vike-Freiberga, kes on praegu Euroopa tulevikku analüüsiva mõttekoja asepresident.

Tema hinnangul võiksid selle idee elluviimisega ühineda ka teised riigid, näiteks Põhjamaad, sest kõik oleksid sellest võrdselt huvitatud.

Energiasüsteemist ja gaasivarustusest kõneldes avaldas Vike-Freiberga lootust, et ajapikku hakkab ka EL «turu avamiseks omalt poolt rohkem tegema».

NATO PA istungjärgul toimuvad laupäeval mitme komitee istungid, kus osalevad teiste seas ka Läti välisminister Aivis Ronis, Läti Panga president Ilmars Rimševics ja Vike-Freiberga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles