Suuremad reisilaevad väldivad Eesti registrit

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kõik suured ja esinduslikud Eesti reisilaevad, nii Helsingi ja Stockholmi kui ka mandri ja saarte vahel sõitvad praamid, seilavad Eesti lipu all. Nad on selle üle uhked, ei unusta sinimustvalget esile toomast ega reklaamimast. Eesti on ju mereriik ja meil on ka kaks olulist laevafirmat: Saaremaa Laevakompanii ja Tallink. Viimane lausa siinse piirkonna suurim laevandusettevõte.

Ometigi pole ükski neist Eesti lipu all sõitvatest laevadest registreeritud Eesti laevaregistris. Eesti laevaregister on jäänud väiksematele ja vähem tuntud laevadele, suured tegijad seda ei kasuta. Veeteede amet, kes laevaregistrit haldab, tunnistab, et neil pole võimalusi laevu Eestisse meelitada.

Põhjused, nagu äris ikka, on majanduslikud. Nii see, millise lipu all laev sõidab, kui ka see, millise riigi registris ta on, annab oma eelise. Kõige parem kombinatsioon on soodsaim lipp ja soodsaim register.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles