VEB fondi valeandmetega kirja koostas Põhja-Eesti Panga raamatupidaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Heiki Rebane / BNS

Riigikogu VEB fondi uurimiskomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul tuvastas käekirjaekspertiis, et niinimetatud valeandmetega kirja mustandi autor oli Põhja-Eesti Panga raamatupidaja, kellele võis anda suuniseid panga toonane juht.

Vakra selgitas ERR-ile, et VEB fondi ja Põhja-Eesti Panga vahel oli leping, mille alusel Põhja-Eesti Pank oma töötajate kaudu teostas VEB fondi registripidamist ja raamatupidamist.

Vakra ütles, et ei soovi ametniku nime avalikustada, sest tegemist ei olnud otsustaja, vaid pigem inimesega, kes tegi oma tööd ja täitis korraldusi.

Sellega seoses on Vakra sõnul komisjoni uuesti selgitusi jagama kutsutud Põhja-Eesti Panga eksjuht.

Kolmapäeval selgus, et eelpoolmainitud 1995. aastal koostatud kirja õigsuse kinnitamiseks on Vahur Kraft esitanud komisjonile kaks dokumenti, millest üks osutus võltsinguks ja teisele tehakse ekspertiis.

Valeandmeid sisaldavas dokumendis on kirjas, et Vene firmal TSL International oli 32 miljoni dollari ulatuses nõudeid Vnešekonombanki (VEB) suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles