Ojulandi loodava partei nimeks saab Ühtse Eesti asemel Rahva Ühtsuse Erakond

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Eurosaadiku Kristiina Ojulandi eestvõttel uut erakonda looma asunud algatusgrupp otsustas, et loodav partei hakkab Ühtse Eesti asemel kandma nime Rahva Ühtsuse Erakond.

Algatajate teatel on erakonna programmiliste põhimõtete aluseks idee Eestist, kus riigi kogu toimimise keskmeks on riigi olulisim alustala - inimene.

Ojulandi sõnul näevad võimulolevad poliitilised jõud praeguses Eestis vahet enda ja rahva vahel. «Demokraatliku riigi kõrgeimaks võimukandjaks peab aga olema rahvas. Rahvas pole abstraktne mõiste, need on ühtsete eesmärkide ümber koondunud inimesed. Rahva Ühtsuse Erakond (RÜE) lähtub oma poliitika kõigis osades eeskätt inimesest, juhindudes põhimõttest, et poliitika on inimese, mitte inimene poliitika jaoks,» märkis ta pressiteates.

Tema sõnul on rahva ühtsus võtmeks kõigile poliitilistele uuendustele, mida Eesti vajab, ning see sai ka uue poliitilise jõu nime valikul otsustavaks.

Loodava erakonna poliitiliste seisukohtade väljatöötamiseks on moodustatud töögrupid. Erakonna programm soovitakse valmis saada poolteise kuuga, teatasid algatajad, kelle sõnul soovib loodav partei kindlasti osaleda tuleval aastal toimuvatel riigikogu valimistel.

Ühtsest Eestist, mis valiti loodava partei nimeks üle-eelmisel neljapäeval, pidid algatajad loobuma juba järgmisel päeval, kui selgus, et teater NO99 ei luba neil teatrile kuuluvat Ühtse Eesti kaubamärki kasutada. NO99 esitas Ühtse Eesti kaubamärgi registreerimiseks patendiametile taotluse 2010. aastal vahetult pärast Rocca al Mare suurhallis lavale toodud «Ühtse Eesti suurkogu». Kaubamärk kuulub teatrile kuni aastani 2022.

Algatusrühma juhatusse kuuluv Andrus Soopalu ütles toona, et asutamiskoosolekul osalenud inimesed teadsid, et Ühtse Eesti kaubamärk kuulub teatrile NO99, kuid leidsid, et tegu on levinud väljendiga, mis kõnetab paljusid inimesi. «Uskusime, et tegelikult kanname «Ühtse Eesti suurkogu» loojatega sama sõnumit - muuta Eesti poliitilist maastikku ja teha lõpp poliitika ja rahva võõrandumisele. Kahju küll, et teatri esindajad ise oma etenduse sõnumiks nüüd midagi muud on pakkunud,» ütles ta.

Tema sõnul soovib uus erakond luua Eestis ühtsust ja vähendada ühiskonna killustumist jõugrupeeringute vahel, mitte aga teha midagi, mis ühtsust hävitaks. «Seega, kuigi meil on seaduse järgi täielik õigus seda nimetust erakonnal kasutada, on erakonna juhatus ometi omaenda põhimõtetest kinni pidamiseks otsustanud muuta erakonna nime,» ütles Soopalu üle-eelmisel reedel Postimehele.

Samas märkis ta, et kindlasti ei erine nime uus versioon oma sisu poolest algselt välja pakutud Ühtsest Eestist. «Erakonna põhimõtteks olev Eesti ühtsus jääb kindlasti nime läbivaks jooneks sõltumata tema lõppversiooni formuleeringust,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles