Inimõiguste kohus: Eesti eluaegse vangi gaasitamine rikkus inimõigusi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Tali
Andrei Tali Foto: Liis Treimann

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) otsustas eile, et vanglaametnikud riivasid eluaegse vangi Andrei Tali inimõigusi, kui lasid tema korrale kutsumiseks kambrisse pisargaasi. Eesti riigil tuleb nüüd mehele maksta 6700 eurot.

Inimõiguste rikkumine leidis kohtu teatel aset siis, kui Tali viibis oma kambris ja keeldus allumast vanglaametnike korraldustele. Seepeale lasid ametnikud Tali kambrisse pisargaasi ja aheldasid ta voodi külge.

EIK leidis, et pisargaasi kasutamisega rikuti Euroopa Inimõiguste Konventsiooni artiklit 3, mis keelab ebainimliku ja alandava kohtlemise. Kohus rõhutas, et pipragaasi ei tohiks inimese vastu kasutada suletud ruumis ja kõnealuses olukorras oli vanglaametnikel Tali taltsutamiseks ka teisi võimalusi.

Otsuse kohaselt peab Eesti riik eluaegsele vangile maksma 5000 eurot mitterahalise kahju hüvitamiseks ja 1776 eurot ja 20 senti muude kulude katteks.

Andrei Tali kannab 2001. aastast eluaegset vangalakaristust topeltmõrva eest. Pärast seda on ta korduvalt rünnanud vanglatöötajaid ja võttis 2009. aastal enda peale vanglas aset leidnud veretöö, milles riik süüdistas tema kolme kaaslast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles