Kolm uut laborit arendavad terviseteenuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskus
Tervisedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskus Foto: Tervisedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskus

Pikaaegse traditsiooniga taastusravi- ja spaateenused said Haapsalus värskendust, kui Tervisedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskus avas kolm uut tipptehnoloogiaga varustatud laborit, mis võimaldab edaspidi pakkuda maailmatasemel teenuseid.

Kolmest uuest laborist kaks asuvad Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledži ruumides ning üks Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse ruumides. Kui viimasest leiab uue taastusravi labori, siis kolledžis asuvad muda tootearenduse ja tervisedenduse laborid.Rajatud laborid on eelkõige kasulikud ettevõtetele, kes saavad kompetentsikeskust kasutada oma toodete ja teenuste arendamiseks.

Kompetentsikeskuse taastusravi ja rehabilitatsiooni valdkonna juhi PriitEelmäe kinnitusel tekkis vajadus sellelaadse projekti järele juba ammu.«Haapsalus on pikad traditsioonid ja suur kogemus erinevate taastusravi- ja spaateenuste osutamiseks,» ütleb ta, lisades, et taastusravi teenuste arendamist toetavad ka Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledži õppekavad. «Tänapäeva taastusravi ja rehabilitatsiooni valdkond ning seal kasutatav tehnoloogia areneb aga äärmiselt kiiresti ning selleks, et maailmas toimuvate arengutega kaasas käia ja ehk isegi teed näidata, on Haapsalus tegutsevatel ettevõtetel olemas väga head eeldused,» tõdeb Priit Eelmäe. Samas on projektil mõju ka Haapsalust väljas, sest see annab positiivse tõuke Eesti taastusravi ja rehabilitatsiooni ning spaa-alase ettevõtluse edendamiseks. Eriti oluline on arendustegevus just väljaspool suuri tõmbekeskusi.

Kompetentsikeskuses on olnud suur roll ka välisekspertidel, kelle kogemused aitavad luua uusi ja kvaliteetseid lahendusi abivahendite tootmise hoogustamiseks Eestis ja Läänemaal. Koos laborite rajamisega tehti mitmeid koolitusi ja käivitati perspektiivikad uuringud.

Rajatud kompetentsikeskus sai toetust regionaalministri valitsemisalas koos Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega väljatöötatud meetmest, mille eesmärgiks on piirkondlike kompetentsikeskuste väljaarendamine väljaspool Tallinna ja Tartut. «Kompetentsikeskused peavad kaasa aitama piirkondlike ettevõtete rahvusvahelistumisele ning nende toodete eksportväärtuse kasvule,» ütleb Monica Hankov, EASi regionaalarengute keskuse direktor. Lisaks peavad kompetentsikeskused arendama oma teenuseid ja tooteid, jõudes nendega välisturgudele.

Projekti toetati Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest kokku ligi 3,2 miljoni euroga. Priit Eelmäe sõnul ei oleks konkreetse projekti toimumine ilma toetuseta kindlasti olnud võimalik. Vajaliku 15-protsendilise omafinantseeringu tagasid Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž 143 573 euro, Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus 292 525 euro ja Haapsalu linn 127 823 euro ulatuses.

«Kindlasti on projekti tulemusena paranenud ja paraneb lähiajal veelgi Eesti tervist edendavate ettevõtete, taastusraviasutuste ja spaaettevõtete konkurentsivõime,» on Eelmäe optimistlik. Tema sõnul tekib juurde uusi ettevõtteid, mille peamiseks eesmärgiks on taastusravi- ja rehabilitatsioonivahendite ning spaatoodete valmistamine. «Suure tõenäosusega paraneb ka tegutsevate tervishoiuvaldkonna ettevõtete osutatavate teenuste kvaliteet,» usub Eelmäe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles