Klitško võib presidendivalimistest kõrvale jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Klitško
Vitali Klitško Foto: A.Peegel

Kuigi Ukraina opositsioonijuht Vitali Klitško loobus elukohast Saksamaal, ei pruugi teda presidendikandidaadiks registreerida.

42-aastane profipoksi raskekaalu maailmameister elas ja treenis enne poliitikukarjääri viimastel aastatel Saksamaal, tasude seal ka makse.

Mullu novembris võeti Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši eestvedamisel vastu seadus, mille kohaselt ei saa Ukraina elanikuks pidada isikut, kellel on alaline elukoht välismaal. Seejuures näeb seadus ette, et riigi presidendiks saab kandideerida vaid isik, kes on viimased kümme aastat olnud Ukraina elanik.

Järgmised presidendivalimised toimuvad Ukrainas tuleval aastal. Klitško on selleks ajaks elanud Ukrainas ligi kaheksa aastat.

«Jah, mul oli elamisluba Euroopas. Täna mul selline luba puudub. Ma olen Ukraina kodanik alates iseseisvuse väljakuulutamisest ja ma olen täna selle kodanik,» ütles Klitško, kes on korruptsioonivastase erakonna UDAR (Ukraina Demokraatlik Reformiallianss) juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles