Renzi esitati Itaalia peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Renzi
Matteo Renzi Foto: SCANPIX

Itaalia president Giorgio Napolitano tegi esmaspäeval Firenze linnapeale Matteo Renzile ettepaneku moodustada uus valitsus, ütlesid ametiisikud.

Renzi ütles, et asub võimalike liitlastega konsultatsiooni pidama, ja palus «mõned päevad» aega, enne kui koha ametlikult vastu võtab.

Peaministriks saades oleks 39-aastane Renzi Itaalia kõigi aegade noorim valitsusjuht. Ta on lubanud läbi viia radikaalse reformiprogrammi, mille eesmärk on vähendada töötust, suurendada majanduskasvu ja kärpida riigi bürokraatiamasina kulusid.

Senine valitsusjuht Enrico Letta esitas Napolitanole reedel tagasiastumispalve pärast seda, kui Demokraatlik Partei (PD) otsustas toetada peaministrina detsembris parteijuhiks valitud Renzit.

Renzile seisab ees raske ülesanne panna kokku stabiilne koalitsioonivalitsus paremtsentristlikest ja tsentristlikest erakondadest, sest PD-l ei ole kummaski parlamendi kojas enamust.

Senisesse valitsusse kuulusid vasaktsentristide blokk ja ekspeaminister Silvio Berlusconi paremtsentristidest eraldunud poliitiline jõud, mida juhib siseminister Angelino Alfano.

Arvamusküsitlused näitavad Renzi suurt populaarsust, kuid ühtlasi seda, et enamik itaallasi oleks eelistanud ennetähtaegseid valimisi ning on vastu Letta kukutanud paleepöördele.

Opositsiooniline Viie Tähe Liikumine protestis Renzi ebademokraatliku võimuhaaramise vastu ja boikotib konsultatsioone presidendiga, teatades, et itaallastel peab olema õigus teha valik valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles