Juhiloa värskenduseks antakse viis aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigikogu majanduskomisjon arutas täna läbi liiklusseadusele laekunud 90 muudatusettepanekut, mis muuhulgas puudutasid ka juhilubadega seotud muutusi.

Suuremate muudatustena lepiti näiteks kokku, et mopeedi juhtimiseks ei ole alates 18 eluaastast enam juhiluba tarvis.  Eelnõu esialgse versiooni kohaselt pidi 14–16-aastastel olema mopeediluba ning vanematel ükskõik millise muu sõiduki juhtimisõigus.

Kehtivuse kaotanud juhiluba võib ettepaneku järgi ilma eksamile minemata vahetada ära viie aasta jooksul. Praegu on selleks aega vaid üks aasta.

«See periood oli liiga lühike. Paljudel, kes vähe sõidavad, võis ununeda juhiloa värskendamine,» põhjendas majanduskomisjoni liige Margus Lepik.

Muudeti ära põllumeeste seas pahameelt põhjustanud punkt, mis oleks edaspidi nõudnud kõigilt traktori juhtimiseks eraldi juhiloa taotlemist. «Jääb tänane situatsioon, et praeguste B-kategooria lubadega on võimalik kuni 18-tonniste traktoritega sõita edaspidigi nendel, kes praegu seda teevad. Kes taotlevad juhiluba alates järgmisest aastast, peavad ka traktori juhiload tegema,» selgitas riigikogu liige.

Kolmapäeval jätkatakse riigikogu suures saalis liiklusseaduse eelnõu teist lugemist, kuid komisjon soovitab see taas katkestada, et töönädala lõpuni veel täiendusi koguda, ütles Margus Lepik.

Majanduskomisjon loodab, et uus liiklusseadus jõutakse vastu võtta veel enne riigikogu suvepuhkusele võtta. Sel juhul rakendub see järgmise aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles