Sotši olümpiakuld, mille Venemaa ostis

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korealane Victor An võitis Sotši OMil kuldmedali juba Venemaale.
Korealane Victor An võitis Sotši OMil kuldmedali juba Venemaale. Foto: SCANPIX

Sotši olümpiamängudel on lühirajauisutamises toonud Venemaale ühe kuldse ja ühe pronksise autasu 28-aastane Victor An, kes 2006. aasta Torino mängudel võitis veel Lõuna-Korea koondise ridades kolm kuldset ja ühe pronksise autasu.

Sünnijärgselt nime Ahn Hyun-Soo kandnud korealane sai Venemaa kodakondsuse 2011. aastal. Enne seda oli ta eemale jäänud 2010. aasta Vancouveri mängudest ning läinud tülli kodumaa alaliiduga, kirjutab Eurosport.

Kuigi Victor An’i segasid vahepealsetel aastatel ka vigastused olid venelased korealase teenetest huvitatud ning nii maksti talle kopsakas summa, et mees esindaks Sotši mängudel juba Venemaad. Endise Venemaa koondise treeneri sõnul sõlmiti An’iga väga suurejooneline leping. Siiski ei ole ükski osapool täpset summat avaliksutanud. Lisaks on nüüdsest Moskvas resideeruvale uisutajale tulevikuks tagatud Venemaal töö treenerina.

«See saab teoks alles tulevikus,» teatas Venemaa Uisuliidu president Aleksei Kravtsov, kes lisas, et kindlasti peab mees osalema järgmisel aastal Moskvas toimuval MMil.

An on isegi värvinud oma tumedamaid juukseid esmalt heledamaks ja nüüd juba punakamaks, et näida rohkem venelase moodi. «Kui ma tulin Venemaale, siis oli siin raskem, kui ma olin ette kujutanud. Kõik asjad ei sujunud kohe plaanitult,» rääkis An väljaandele Voice of Russia.

Samas soovis An esmalt saada aga hoopis USA kodakondsust. «Ta soovis seda väga,» sõnas Venemaa koondise endine treener Jang Kwon-ok The New York Timesile. «Kuid see oli (ameeriklaste) väikese eelarve tõttu keeruline. Ta vajas raha, kuid nad ei olnud võimelised maksma. Lühirajauisutamises ei liigu palju raha. Tema parim valik oli Venemaa, kuna seal tehti tema jaoks kõik.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles