Veteranipäevast saab lipupäev

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Ove Maidla

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul otsustati tänasel komisjoni istungil, et algatatakse Eesti lipu seaduse muutmine veteranipäeva lisamiseks ametlike lipupäevade nimekirja.

«Me otsustasime algatada lipu seaduse muudatuse ja lisada lipupäevade nimekirja ka 23. aprill, mis on veteranipäev. Homme anname selle riigikogus üle,» sõnas Raidma.

Raidma annab eelnõu riigikogu juhatusele üle kolmapäevase täiskogu istungi alguses. Riigikogu juhatus otsustab eelnõu menetlusse võtmise ja määrab eelnõule juhtivkomisjoni.

Eelnõu seletuskirjas seisab, et veteranipäeva peetakse tänavu teist korda ja taotletav lähenemine on pigem inimese- kui vormikeskne. Raidma sõnul tuleb seejuures mõelda sel päeval laiemalt, lisaks missioonisõduritele on erinevates maailma kriisikolletes Eesti lippu kõrgel hoidnud ju ka meie politseinikud, päästjad, demineerijad ning teiste ametkondade esindajad. See lipupäev oleks austuseks neile kõigile.

Jaanuari lõpus teatas kaitseminister Urmas Reinsalu, et teeb kaitseväe veteranide palvel riigikaitsekomisjonile ettepaneku lisada 23. aprillil tähistatav Veteranipäev riiklike lipupäevade nimekirja.

Eesti lipud heisati ka mullu esimesel Veteranipäeval, kuid see oli kohustuslik vaid riigiasutustele.

Lipupäevad on:
 1) 3. jaanuar – Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev;
 2) 2. veebruar – Tartu rahulepingu aastapäev;
 3) 24. veebruar – iseseisvuspäev, Eesti Vabariigi aastapäev;
 4) 14. märts – emakeelepäev;
 5) maikuu teine pühapäev – emadepäev;
 6) 9. mai – Euroopa päev;
 7) 4. juuni – Eesti lipu päev;
 8) 14. juuni – leinapäev (lipp heisatakse leinalipuna);
 9) 23. juuni – võidupüha;
 10) 24. juuni – jaanipäev;
 11) 20. august – taasiseseisvumispäev;
 12) 1. september – teadmistepäev;
 13) novembrikuu teine pühapäev – isadepäev;
 14) Riigikogu või kohaliku omavalitsuse volikogu valimise päev, rahvahääletuse toimumise päev ja Euroopa Parlamendi valimise päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles