Kalurid tahavad kastmõrrale kehtestatud püügikeelu tühistamist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid võrke välja võtmas.
Kalurid võrke välja võtmas. Foto: Toomas Huik

Kalurite hinnangul ei tohiks Liivi lahe eelmise aasta räimekvoodi suur ülepüük tekitada teist aastat järjest majanduslikku kahju Saare maakonna kaluritele, mis kujuneb seoses kastmõrrapüügi keelustamisega.

2009. aasta püügiandmete põhjal oli Saare maakonna räime väljapüük 160 tonni, pärnakatel 10 000 tonni. Nii pöördus MTÜ Saarte Kalandus keskkonnaminister Jaanus Tamkivi poole Saaremaa kutseliste kalurite murega seoses peatse kastmõrraga räimepüügi keelustamisega Liivi lahel, kirjutas Meie Maa.

Kalurite pöördumises seisab, et arvestades Saare maakonna kalurite poolt Liivi lahest väljapüütud räime kogust, ei ole masu ajal mõistlik meie kutselistele kaluritele piiranguid seada kogu kastmõrraga kalapüügil.

«Kalurid ja ühing on arvamusel, et ei ole põhjendatud püügikeeld kastmõrrale Liivi lahes ainult Liivi lahe räime püügikvoodi täitumise või järjekordse ületamise takistamiseks,» märkis MTÜ Saarte Kalandus juhatuse liige ja tegevjuhi kohusetäitja Tiiu Kupp ministrile saadetud kirjas.

«Palun leida võimalus lasta kaluritel teha oma igapäevast tööd ehk seadust rikkumata kastmõrraga kala püüda, ületamata Eesti Liivi lahe räimekvooti,» kirjutas Tiiu Kupp.

Jääolude tõttu viisid Nasva kalurid esimese kastmõrra püügile aprilli keskel ja esimesed kalad saadi alles 16. mail; alates 19. maist on tuulehaugi väljapüügid suurenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles