Minister Seeder: piirileping vähendab Eesti julgeolekut

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Helir-Valdor Seeder, põllumajandusminister.
Pildil Helir-Valdor Seeder, põllumajandusminister. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder leiab, et piirileping, mille välisminister Urmas Paet Moskvas sõlmis, ei suurenda Eesti julgeolekut, vaid vähendab seda.

«Selleks lepinguks praegu sel kujul vajadust pole,» rõhutas Seeder ETV saates «Kahekõne».

«Suur viga on tehtud juba alguses, kui tollane peaminister Andres Tarand kakskümmend aastat tagasi sidus lahti piirijoone kulgemise küsimuse Tartu rahulepingust, see tekitas suure õigusliku segaduse ning raske on olnud tagasi pöörata protsessi, mille me ise oleme algatanud,» leidis Seeder.

«Piirileppest räägitakse kui tehnilisest leppest, mis mu arust pole õige, see piirijoone kulgemine ei vasta Eesti majanduslikele ega julgeolekuhuvidele, piirijoon on hästi ebapraktiline ja tekitab palju probleeme,» kinnitas Seeder.

«Nõustun, et täna ei ole reaalne saada teistsugust piirilepet, aga seetõttu pole praegu ka aeg piirileppe sõlmimiseks küps, soodsam aeg võib veel tulla,» uskus minister.

«Piirileppega võiks nõstuda, kui see oleks kompromiss - aga mis on see, mille Eesti on saanud?» küsis Seeder.

«Oleme piirilepingu temaatikas keskendunud poliitilis-õiguslikele küsimustele, aga jätnud kõrvale praktilised majandusküsimused,» toonitas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles