Ukraina ühtsus

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: A.Peegel

Poliitilistelt vaadetelt ühendab Maidani inimesi vähe. Seal on vasakpoolseid ja parempoolseid, anarhiste ja konservatiive, sotsialiste, õigeusklikke ja populiste. Kõiki. Kui proovida leida midagi ühist, siis ehk kolm asja – üks positiivne ja kaks negatiivset. Positiivseks tundeks on see, et neile meeldib Euroopa, mis ei tähenda, et nad ei oleks vahel Euroopa suhtes ka kriitilised («miks te midagi ei tee?»).

Selle kõrval on aga kaks väga tugevat negatiivset tunnet. Viha president Viktor Janukovõtši vastu ja viha eriüksuse Berkut vastu. Kui nädala alguses oleks riigipeal olnud veel mingeid võimalusi kompromissi leidmiseks, siis kolmapäeval kirjeldas üks maidanlane olukord nii: «Nüüd pole enam tagasiteed. Nüüd pole enam andestust, isegi kui Janukovõtš põlvili oma paleest välja roomaks ning kõigi ees kõige eest andeks paluks.»

Ja sellised olid tunded juba kolmapäeval, veel enne neljapäeva hommiku veresauna. Sellepärast on ka raske uskuda jutte vaherahust ja kokkulepetest kahe poole vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles