Valimisvaatlus: Kallase-Ansipi vangerdus oleks Euroopas esmakordne

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni volinike edasine tegevus.
Euroopa Komisjoni volinike edasine tegevus. Foto: MTÜ Valimisvaatlus

Kui osutub tõeks meedias spekuleeritud stsenaarium, mille kohaselt astub Andrus Ansip peaministri positsioonilt tagasi, et vahetada kohad Euroopa Komisjoni liikme Siim Kallasega, oleks see Euroopa Liidu ajaloos esmakordne taoline vangerdus, märkis MTÜ Valimisvaatlus.

Kallasest saaks Euroopa Komisjoni 63-aastases ajaloos esimene volinik, kes istuks koheselt pärast komisjoni kohalt taandumist valitsusjuhi toolile. Komisjoni liikmeist on peaministriks hiljem saanud veel kolm europoliitikut, kellest prominentsemad on itaallased Romano Prodi ja Mario Monti. Samas oli kõigil juhtudel ametitevaheline periood vähemalt poolteist aastat ning sestap ei saa seda otseseks üleminekuks lugeda.

«Uurisime Valimisvaatluse meeskonnaga põhjalikult kõigi volinike karjääriredeleid ning leidisime, et neist ligi kolmandik jätkab oma tegevust poliitikas,» ütles MTÜ Valimisvaatlus juhatuse liige Priit Kallakas.

Valitsusse on otse komisjonist suundunud 18 endist volinikku, neist enamik välisministriks. Lisades juurde veel Dalia Grybauskaitė Leedust ja Patrick Hillery Iirimaalt, kes asusid kodumaal täitma presidendi rolli, võib öelda, et siirdumine valitsuskabinetti või riigipeaks on volinike seas populaarsemaid karjääri jätkamise viise.

«Siiski tuleb märkida, et enam kui pooled komisjoni liikmeist lõpetavad selles ametis oma aktiivse poliitilise tegevuse ning siirduvad karjääri lõpetama kas mõne suurettevõtte nõukogusse, ülikooli või näiteks kohalikku mõttekotta,» lisas Kallakas.

Euroopa Komisjoni on kuulunud 166 eurooplast, neist 138 on tänaseks oma töö komisjonis lõpetanud.

Mullu nelja politoloogi asutatud MTÜ Valimisvaatlus eesmärk on jälgida ja analüüsida tähtsamaid ühiskondlikke protsesse kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles