Videoloeng: mida vajab Eesti kirjanduslugu?

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli Rahvusteaduste loengusarja raames kannab Postimees teisipäeval üle professor Arne Merilai ja teadur Mart Velskeri loengu «Ühendväljateooria ahvatlused/Kirjandusloo vajadused».

Professor Merilai räägib loengul sellest, et tänapäeva kirjanduskäsitlust iseloomustab tõlgendusviiside paljusus - sõnakunstile võib läheneda teose enese, autori, lugeja, maailma ja ajaloo, keele ning teiste tekstide vaatepunktist või nende põimingust. Seega tuleb üha enam ilmsiks kirjandusteoreetilise ühendvälja tegelikkus, mille lõimimine, sõnastamine ja õpetamine tundub viimase aja kõige huvitavam väljakutse.

Mart Velsker arutleb, et kultuur on vajanud kirjanduslugusid enda mõtestamiseks ja sidusa terviku loomiseks. Aga kas kirjanduslugu ise vajab midagi? Kas eesti kirjanduslugu tuleks jutustada ühte või teist moodi? Kas me peame muutma kaasaegset kirjandust aina ajalooks? Kas vanemad lood ootavad taasavastamist?

Videoloengut saab jälgida siitsamast teisipäeval, 25. veebruaril algusega kell 16.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles