Keelenõuded politseinikele karmistuvad

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riik kavatseb lähiaastail karmistada politsei- ja piirivalveametnikele esitatavaid eesti keele oskuse nõudeid.

Valitsuses neljapäeval arutlusele tuleva eelnõu kohaselt nõutakse politseiametnikelt, kes on vanemspetsialisti või nooremspetsialisti ametikohal piiripunktis, kordonis, piirivalvelaeval, valmidusüksuses või lennusalgas, vähemalt B2-tasemel eesti keele oskust, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

B2-tasemel keelenõue kehtestatakse viieaastase üleminekuajaga.

Keeleseaduse järgi mõistab B2-tasemel eesti keele oskaja keerukate abstraktsete või konkreetsel teemal tekstide ning erialase mõttevahetuse tuuma. Samuti peab ta suutma spontaanselt ja ladusalt vestelda sama keele emakeelse kõnelejaga. Inimene peab oskama luua paljudel teemadel selget, üksikasjalikku teksti ning selgitama oma vaatenurka, samuti kaaluma kõnealuste seisukohtade tugevaid ja nõrku külgi.

Alates 2015. aasta 1. septembrist on kõikidel politseiametnikel nõutav vähemalt C1-tasemel eesti keele oskus sõltumata ametikohast.

Keeleseaduse järgi mõistab C1-tasemel eesti keele oskaja pikki ja keerukaid tekste ning tabab ka varjatud tähendust. Inimene oskab end spontaanselt ja ladusalt mõistetavaks teha, väljendeid eriti otsimata. Samuti oskab ta kasutada keelt paindlikult ja tulemuslikult nii avalikes, õpi- kui ka tööoludes. Inimene oskab luua selget, loogilist, üksikasjalikku teksti keerukatel teemadel, kasutades sidusvahendeid ja sidusust loovaid võtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles